Utsålt och publikrekord väntar i VM-kvalet

Av på 17 januari, 2018

Den 23 februari möter Sverige Turkiet på Hovet. Redan nu är matchen slutsåld och det kommer att slås ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket. – Det kommer att bli ett jävla dunder, säger Viktor Gaddefors. Den svenska truppen offentliggörs på fredag den 19 januari.

När Sverige i augusti vann sin kvalgrupp innebar det att laget var kvalificerat för tidernas första VM-kval. I en sport som basket är ett VM-kval en världsangelägenhet på riktigt och matcher spelades över hela jordgloben i det första kvalfönstret i november. Sverige föll då hemma mot Ukraina och borta mot Lettland, något som gör matcherna i februari avgörande. Saknades då gjorde dock superskytten Marcus Eriksson, draftad av NBA-laget Atlanta Hawks och unge centern Simon Birgander som med sina 209 cm imponerar i den spanska ligan. Eriksson är en nyckelspelare i Gran Canaria – som spelar Euro Cup – och var en av Sveriges bästa spelare i augustimatcherna. Birgander blev utsedd till All Star Team i sommarens U20-EM och är framtida storspelare.

Men oavsett individuella spelare kommer lagspelet att bli avgörande för att kunna rucka på turkarna. Laget är rankat på 13:e plats i världen och basket har en väldigt stark ställning bland de 80 miljoner turkiska invånarna samt den stora diasporan. På Hovet kommer det med andra ord inte bara sjungas ”jajamensan – fattas bara”. Det kommer snarare att bli ett ”jävla dunder” denna fredag kväll för att citera Viktor Gaddefors. Precis som mot Bosnien ifjol är det många svenskar på plats och inte minst supportergruppen Moose nation laddar för fullt. 

Vi är uppvärmda, laddade och målade gul & blå redo för hejaklackmatchen mot Turkiet. Vi vet att vi kommer få en ordentlig utmaning då Turkiet är kända för sina entusiastiska supportrar. Men vi övertygade om att alla svenska fans kommer visa sina färger för vårat lag, säger Pontus Brolin, styrelseledamot i Moose nation.

Det finns fortfarande några få courtsideplatser som ingår i VIP-paket kvar. Svenska Basketbollförbundet tittar nu på hur man kan göra för att få in ännu fler människor. De som ännu inte har hunnit köpa biljett kan göra en intresseanmälan och få besked cirka en vecka innan match om de kan få köpa. 

Det är möjligt att vi kan få till lite fler platser med lite skymd sikt, jag tror det viktigaste för många är att kunna vara på plats och uppleva stämningen en sådan här match, säger Johannes Wohlert.

Fredag den 19 januari kl 10:00 släpps den svenska landslagstruppen. 

Sport | Basket
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in