​Allt fler statsanställda går i pension vid 67 år

By on 23 juni, 2020

Trenden håller i sig – antalet statligt anställda som går i pension vid 67 år ökar. Samtidigt tar allt fler ut sin pension före 65 år. Det visar SPV:s nya statistikrapport om pensionsavgångar inom staten.

Att gå i pension vid 65 år är inte längre det självklara valet. Den så kallade 65-årsnormen blir svagare och under de senaste åren har spridningen i pensionsålder blivit större bland statsanställda.

Den absolut vanligaste tidpunkten att gå i pension är i stället månaden då man fyller 67 år. Omkring en av fem statligt anställda tar ut sin ålderspension då. Det är tredje året i rad som 67-årsmånaden är den vanligaste månaden att gå i pension och skillnaden mot den näst vanligaste tidpunkten växer.

– Under 2019 var det 33 procent fler som stannade kvar i anställning till och med 67-årsmånaden jämfört med antalet som slutade månaden innan de fyllde 65 år. Den här skillnaden har aldrig varit så stor som 2019, säger Helén Högberg, statistiker på SPV.

Fler går i pension tidigt
Samtidigt syns en annan trend i statistiken. Uttagen före 65 års ålder fortsätter att öka och under 2019 var det 32 procent som tog ut sin ålderspension före 65 år.

– Och i den här gruppen ser vi att genomsnittsåldern minskar. Åldern då man får sin första utbetalning blir lägre och lägre för varje år, säger Helén Högberg.

Ingen utbetalning efter 65
Bland dem som tar ut sin pension före 65 år gör även mer än hälften ett så kallat temporärt uttag av sin förmånsbestämda tjänstepension. Det innebär att de tar ut så mycket som möjligt före 65 år och att de får ett betydligt lägre månadsbelopp sedan – alternativt inget belopp alls utbetalt efter 65.

Nästan en av fyra kommer inte ha någon utbetalning av tjänstepension efter 65 år.

– För många innebär detta en minskning med tusentals kronor varje månad i utbetald pension efter 65 år, säger Helén Högberg.

Ekonomi | Regionalt
Örebromyheter

Källa: SPV

You must be logged in to post a comment Login