185 000 riskerar att dö av svält i Etiopien

By on 17 juni, 2022
Foto: Eduardo Soteras Jalil / Save The Children

Allt fler barn går hungriga i östra Afrika och tusentals barn har redan dött av undernäring i regionen. Hungerkrisen kommer att förvärras när matpriserna fortsätter stiga till följd av kriget i Ukraina. I vissa regioner i Etiopien har antalet människor som lider av undernäring ökat med 43% mellan januari och april i år.

185 000 barn i Etiopien är drabbade av den dödligaste varianten av undernäring. Kombinationen av den värsta torkan på 40 år, pandemi, konflikt och brist på ekonomiskt stöd har lett till att över en miljon människor är i akut behov av hjälp i fyra regioner i Etiopien.

Våra kollegor berättar att många mindre nomadsamhällen i nordöstra delen av landet är på gränsen till svält. Antalet som söker hjälp för undernäring på våra mottagningar har ökat med 320 procent mellan september 2021 och januari 2022.

Ahmed lever i Somali-regionen tillsammans med sina sju barn och fru. De tvingades fly för att hitta mat och vatten.

– Jag vet inte hur jag ska ge mina barn mat. Regnet uteblev. Gräset vissnade. Mina får och getter dog, tillsammans hundratals och tusentals djur i vår by. Vi packade våra få ägodelar och gav oss i väg vid midnatt, säger Ahmed.

I Etiopien är nästan en fjärdedel av all befolkning, 30 miljoner människor, i behov av humanitär hjälp. Ungefär 12 miljoner av dem är barn.

– På plats kunde jag tydligt se att barnen, särskilt de små, drabbats värst. Extrem torka, förlorade inkomster och flykt inom landet har knäckt många familjers motståndskraft, samtidigt som pandemin och kriget i Ukraina drivit upp matpriser och minskat stödet från givare. Överallt där vi jobbar handlar det nu om att rädda liv, säger Sebastian Derle, landsansvarig ör Etiopien, som besökte landet tidigare i år.

Hela regionen drabbas av den värsta torkan på 40 år. I Etiopien, Kenya och Somalia beräknas en person dö på grund av hunger var 48:e sekund.

Rädda Barnen har varit på plats i Etiopien i över 60 år och arbetar bland annat med näring, vatten och sanitet, skydd och utbildning för barn och deras familjer.

Världen | Etiopien
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login