2021 starkt år för nya företag i Örebro län

Av på 4 januari, 2022
Arkivbild

Trots coronapandemin fick Sverige rekordmånga nya företag under 2021. Även Örebro län upplevde ett starkt år: 1 803 nya företag är en ökning med 8,9 procent jämfört med året före, visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.

– Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Örebro län även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt så att återhämtningen kan bli långsiktigt hållbar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2021 registrerades 1 803 nya företag i Örebro län. Det motsvarar en ökning med 8,9 procent jämfört med 2020.

– Tack vare digitala verktyg har det aldrig varit enklare att starta och driva företag. Nu behöver kommunerna i Örebro län ge de nystartade bolagen bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och blomstra så att de kan anställa fler, säger Boo Gunnarson.

I landet som helhet blev 2021 ett nytt rekordår för företagsstarter. Totalt startades 78 711 företag i Sverige, vilket är en ökning med 7,1 procent jämfört med 2020. Aldrig tidigare har så många nya företag registrerats under ett enskilt år enligt Bolagsverkets statistik, som går tillbaka till 1984.

Nyföretagandet ökar i så gott som hela landet. Ökningen var allra störst i Blekinge där antalet nyregistrerade företag var 13,2 procent fler under 2021 jämfört med 2020. Därefter följer Kronoberg och Gävleborg, där nyföretagandet gick upp med 13,1 respektive 12,7 procent. Undantaget är Norrbotten, där nyföretagandet minskade med 2,3 procent.
 
Aktiebolag fortsätter att vara den dominerande bolagsformen. Bland dem som startade nya företag under 2021 var det 80 procent som valde att starta aktiebolag, en tendens som har förstärkts sedan början av 2020 när kravet på aktiekapital från start sänktes.

– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer och långsiktigt på sitt företagande. Det är glädjande att så många väljer den vägen när de gör verklighet av sina företagardrömmar, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket. De allra flesta är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om att starta eget. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill varannan, 51 procent, bli egenföretagare.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Visma

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in