Äldre svensk vagnpark i lågkonjunkturen

By on 17 maj, 2023
Bilarna i Sverige blir allt äldre då exporten av nyare bilar ökar snabbt samtidigt som nybilsförsäljningen dyker och svenskarna lagar sina gamla bilar istället för att skrota dem.
Bild: Vroom

Äldre svensk vagnpark i lågkonjunkturen. ”Folk lappar ihop bilen istället”. Bilarna i Sverige blir allt äldre då exporten av nyare bilar ökar snabbt, samtidigt som nybilsförsäljningen dyker och svenskarna lagar sina gamla bilar istället för att skrota dem.

Detta enligt fordonsanalysföretaget Vroom som tillsammans med Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke och Motorbranschens Riksförbund (MRF) gjort en gemensam analys av den svenska vagnparkens utveckling.

Enligt Transportstyrelsen är antalet skrotade bilar det lägsta på 14 år under årets första kvartal och de fem miljoner bilar som rullar på våra vägar har blivit ett helt år äldre. På tre år har snittåldern gått från 10,4 till 11,4 år.

– Svenskarna väljer att lappa ihop sina gamla bilar istället för att skrota dem och köpa en nyare. Jag tror att många skjuter så många köp de kan på framtiden just nu, särskilt sådana som kräver ett lån, man väntar och åker runt i sin gamla bil i förhoppningen att räntorna ska sjunka framöver, säger Martin Fransson, vd, Wayke.

Orderingången av nya bilar har halverats hittills i år enligt Mobility Sweden. Exporten av bilar som är yngre än fem år ökar samtidigt, med 52 procent under första kvartalet jämfört med samma period förra året enligt Vroom.

– Det finns mycket pengar att tjäna för både säljare och köpare genom sälja bilen till ett land som har en starkare valuta. Exporten till euroländer ökar påtagligt och intresset för svenska begagnatmarknaden är rekordhög, säger Thomas Bergman, Försäljningschef på Vroom.

Diesel- och bensinbilar stod för 60 procent av de exporterade bilarna, laddbara bilar för 26 procent, vilket är under fjolårets nivå om 31 procent. Samtidigt har volymerna tilltagit så pass att antalet exporterade laddbara bilar ökat betydligt enligt Thomas Bergman.

– De bilar som lämnar landet är överlag nyare och andelen 5 årsbilar stod jan-mar 2023 för 54% av exporten (ref: 46% jan-mar 2022). Utvecklingen påverkar naturligtvis den svenska begagnatmarknaden och utbudet av bättre begagnade laddbara bilar som utgör ett insteg till den laddbara välden för många privatkunder, säger Thomas Bergman.

Störst skillnad ser vi på de bilar som är ute till försäljning i Sverige enligt Wayke, de blir snabbt äldre och är nästan dubbelt så gamla jämfört med för fem år sedan. Snittåldern är nu 6,4 år för alla bilannonser och 7,2 för begagnatannonser. Enligt MRF får verkstäderna samtidigt allt mer att göra, även däckförsäljningen ökar då de gamla bilarna rullar vidare istället för att skrotas. Jobb som fälgrenovering, lagning och byte av rutor samt rostlagning ökar också. Något uppsving för amatörmekanikern tror Joachim Due-Boje, som ansvarar för Servicemarknad på MRF, dock inte på.

– Hobbymekaniker är en utdöende art i och med bilarnas digitalisering, många hade nog gärna sparat pengar genom att laga bilen själv men det är en utmaning med i stort sett samtliga felkoder sedan 2004 ungefär. En liten klick finns nog kvar och håller liv i våra 90-talare, säger Joachim Due-Boje.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Vroom

You must be logged in to post a comment Login