Allt fler i Örebro snusar tobaksfritt

Av på 24 mars, 2021

Försäljningen av tobaksfria nikotinportioner ökar med 197 procent i Örebro. Det visar en färsk rapport från Snusjournalen. Det mest populära snuset i Örebro är Knox, tätt följt av One och Lyft.

Snusjournalen har sammanställt trender och statistik kring svenskarnas snusvanor i rapporten Snusrapporten 2020. Rapporten är baserad på beställningar av 280 000 kunder i Sverige samt en kundundersökning med 2700 respondenter. 

Nikotinportioner växer snabbt i Örebro
En av de tydliga trenderna 2020 var att snusare i Örebro i allt större utsträckning köpte prillor utan tobak. Prillor med nikotin utan tobak, så kallade nikotinportioner eller All White, var den snabbast växande kategorin i Örebro. Försäljningen av nikotinportioner ökade med 197 procent under 2020. I Örebro var i överkant av var femte (21%) såld prilla tobaksfri.

Andelen i Örebro som regelbundet använder nikotinportioner är något högre än riksgenomsnittet (33 procent jämfört med 25) och den främsta anledningen är att det känns fräschare med nikotinfritt.

– Några anledningar till att nikotinportioner är så populära är att de varken missfärgar fingrar eller tänder, luktar inte och anses fräschare än traditionellt snus. Framför allt är nikotinportioner populära bland före detta rökare och bland kvinnliga snusare, säger Henrik Ståhl, chefredaktör Snusjournalen.

Snuset är en väg bort från rökning
Hela 38 procent av de som snusar i Örebro idag började snusa för att de ville sluta röka. Det är den klart vanligaste anledningen till att man börjar snusa. Bland kvinnor är andelen som anger att de snusar eftersom de ville sluta röka ännu högre. 

Andra snustrender i Örebro:

 • I länet finns fler som har snusat mellan 1-10 år jämfört med riksgenomsnittet.
 • Man är oftare trogen sitt snusmärke i länet.
 • Länets snusare som har slutat röka mår oftare mycket bättre efter skiftet.
 • Närkingar som snusar vill oftare inte skylta med det.
 • Man använder oftare nikotinportioner i Örebro län.
 • Det finns fler gör-det-självare i länet jämfört med riksgenomsnittet.
 • Priset och kvaliteten är oftare anledningen till att man gör sitt eget snus.

Mest sålda snuset i Örebro
Det här är de mest sålda snussorterna i Örebro:

 1. Knox
 2. One
 3. Lyft 
 4. Lundgrens
 5. XR

Nöje | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Haypp Group

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in