Antalet fall av TBE fortsätter öka i Örebro

Av på 16 april, 2020

Med våren kommer fästingarna. När temperaturen överstiger 5–7 plusgrader vaknar de från sin dvala under jorden och ger sig ut för att leta mat. Den ovanligt milda vintern har medfört att fästingsäsongen kunnat starta tidigare än normalt vilket i sin tur innebär en ökad risk att smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation.

Förra året insjuknade 358 svenskar i TBE. Sedan mitten av 2000-talet har antalet smittade ökat kraftigt, och trenden håller i sig. Länge ansågs fästingar och smittorisk för TBE vara ett problem enbart för boende i Stockholmsområdet. Men siffror från Folkhälsomyndigheten visar tvärt om på en tydlig trend som håller i sig – antalet fall av TBE sprider sig över de västra delarna av Sverige.

Rekommendation om vaccin
Risken för boende i Örebros län att drabbas av sjukdomen är högst för de som rör sig ute i skog och mark, samt i områdena runt Hjälmaren och mot Vättern, och Region Örebro rekommenderar därför dessa personer att vaccinera sig.

På VaccinDirekts mottagning på Drottninggatan i Örebro märker man en ökning av antalet personer som vill vaccinera både sig själva och sina familjemedlemmar.

– Ja, det är en tydlig trend. Framför allt barnfamiljer och personer som är mycket utomhus under våren och sommaren vill vaccinera sig nu. För oss som arbetar med de här frågorna är det glädjande eftersom TBE är en allvarlig sjukdom, berättar Charlotta Zacharias, läkare på VaccinDirekt.

TBE-fall per år i Örebros län 

År Antal fall
2015 8
2016 8
2017 8
2018 15
2019 12

 

Kort fakta om TBE

  • TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.
  • Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.
  • De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.
  • Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats.
  • Vuxna och barn över 1 år som bor eller vistas längre perioder i riskområden och skog och mark bör vaccinera sig mot TBE. Grundvaccinering mot TBE består av tre doser som ger skydd i tre år.

Källa: Vårdguiden

Hälsa | Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Springtime Intellecta

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in