Äppelodlare följer vårvärmen med nervositet

Av på 10 april, 2019
Äppelblom från tidigare år.

Det varma vädret har gjort att äppelträdens knoppar utvecklats ovanligt tidigt i år.

– Jag har aldrig sett så tidig utveckling förut, säger odlingschefen på Kiviks Musteri, Jan Flemming Jensen.

Det är just nu ett kritiskt läge för landets alla äppelodlare och man följer väderleksprognoserna med nervositet. Kommer fler frostnätter nu kan det innebära stora förluster för många yrkesodlare.

Jag har aldrig sett så tidig utveckling av knopparna förut, säger odlingschefen på Kiviks Musteri, Jan Flemming Jensen. När knopparna precis börjar utvecklas så tål de ner emot 5 minusgrader, men så fort knopparna börjar bli till blomma tål de inga frostgrader alls. Antingen dör då blomman eller så får äpplena skadat skal med streck som kallas slipsar.

Har vårvärmen väl börjat är det också viktigt att den sen fortsätter genom hela den viktiga blomningsperioden. Är det för svalt under blomningsperioden vill inte bina ge sig ut och pollinera och då kan skörden riskera att bli väldigt liten.

Väderutvecklingen under den närmsta månaden är alltså oerhört viktig för landets alla fruktodlare.

Kiviks Musteri är ett svenskt familjeföretag i 4:e generationen, med ett av landets största bestånd av äppelträd, cirka 105.000 träd fördelade mellan Kivik och Solnäs Gård utanför Lund. Deras första äppelträd planterades redan i slutet av 1800-talet av Henric Åkesson, som därmed la grunden till företaget och var den förste yrkesmässige fruktodlaren i Sverige.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in