Astma- och Allergiförbundet välkomnar Konsumentverkets beslut

By on 12 december, 2022
Bild: Astma och Allergiförbundet

Konsumentverket börjar återigen göra särskilda beräkningar av prisskillnaden mellan specialkost och vanlig kost, Astma- och Allergiförbundet välkomnar Konsumentverkets beslut.

– Vi välkomnar att Konsumentverket har insett behovet av kostnadsberäkningar för specialkost, säger Mikaela Odemyr ordförande Astma- och Allergiförbundet. Det är ett efterlängtat och mycket viktigt beslut. – Det är dyrt att ha matallergier i familjen och det blev svårare att få merkostnadsersättning när schablonbidraget upphörde.

För tre år sedan slutade Konsumentverket att göra kostnadsberäkningar för specialkost. Beslutet har ställt till det för många familjer som ansökt om bidrag från Försäkringskassan. Att göra en egen kostnadsberäkning tar inte bara mycket tid utan kan också vara svår att skriva själv. Nu har Konsumentverket alltså återupptagit uppdraget för kostnadsberäkningarna.

Ska överstiga 12 075 kronor per år

Beräkningar av livsmedelskostnader finns för normalkost respektive kost fri från mjölk-, laktos- och gluten för 2023 publicerade på myndighetens hemsida. Konsumentverket visar att det är dyrast att köpa glutenfri mat, därefter mjölkfritt. 

För att få merkostnadsersättning för specialkost beviljad krävs att ens livsmedelskostnader utöver det normala överstiger 12 075 kronor per år.

Beslutet fattades efter att många har kritiserat de slopade beräkningarna.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa Astma och Allergiförbundet

You must be logged in to post a comment Login