Ät ägg och spara pengar

By on 3 september, 2022
Arkivbild

Många matlagare, hälsomedvetna, träningsintresserade och matprofiler hyllar ägget som råvara för dess goda mervärden och många fördelar. Få andra livsmedel – om än något – är lika näringsrika, mångsidiga, goda och prisvärda på en och samma gång.

För att lyfta äggets många fördelar, mervärden och inspirera ännu fler har branschorganisationen Svenska Ägg tagit fram ”Kökets viktigaste råvara”, en matnyttig tidning med fokus på det svenska ägget. Tänker du fira Äggets Dag 14 oktober lite extra hittar du många bra tips här.

– I dagsläget är det allt viktigare att fylla matkassen med prisvärd mat. Med ägg hemma kan du lätt svänga ihop en god, näringsrik och billig måltid. Och med några kokta ägg är mellanmålet fixat, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg.

Ät upp maten du köper

Ett annat spartips, inte minst när matpriserna står i fokus, är att äta upp maten du köper. Så mycket som omkring var fjärde matkasse som bärs hem hamnar i soporna, visar undersökningar från bland andra Naturvårdsverket.

– Här finns mycket att göra, både för plånboken och för miljön. Har du ägg hemma har du alltid mat. Om du dessutom har lite rester kvar, vare sig det är kött, fisk, ost, eller grönsaker, kan du enkelt göra en omelett, matmuffins, en paj eller en matig sallad och få till en restfest till låg kostnad, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

”Ägg är gott och enkelt”

En som gärna lyfter ägget och dess fördelar är kocken Mattias ”Fredagskocken” Larsson, en av flera matprofiler som syns i tidningen ”Kökets viktigaste råvara”.

– En första sak är smak, men sen också som bindningsmedel och en bra källa till protein. Ägg är en tacksam produkt och man kan göra så många olika saker med ägg. Det är en superviktig råvara i matlagningen och bakningen, säger Mattias Larsson.

Även matinspiratören Marcus Frank, som äter mellan 6 och 10 ägg i veckan, hyllar den mångsidiga råvaran.

–  Ägg är gott och enkelt! Det passar till frukost, mellis, lunch och middag. Och att baka med så klart. Det ger mycket näring och protein, konstaterar Marcus Frank.

”Kökets viktigaste råvara”

Tidningen innehåller allt från koktider för det perfekt kokta ägget till äggtrender och maträtter från hela världen, perfekt att börja ladda redan nu inför Äggets Dag, fredag 14 oktober.

Visste du att:

  • 8 av 10 tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma*
  • Ägg är ett prisvärt livsmedel, näringsrikt och mättande.
  • Ägget är bästa restmaten. Tack vare rätter som omelett, wraps, äggröra och ägghalvor kan du enkelt förvandla dina rester till fest. Svinnsmart, eller hur!
  • Ägg har ett högt näringsinnehåll och innehåller i stort sett allt din kropp behöver (förutom C-vitamin)
  • Ägg är klimatsmart. Enligt en livscykelanalys från forskningsinstitutet RISE (2020) hade svenska äggbönder minskat sitt klimatavtryck med 25 procent under en tioårsperiod.

*enl. undersökningen ”Attityder till ägg” (Ipsos, jan/februari, 2022)

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Svenska Ägg

You must be logged in to post a comment Login