Åtta av tio svenskar förändrar påskfirandet

By on 26 mars, 2023
Bild: Hello Fresh

Åtta av tio svenskar förändrar påskfirandet för att spara pengar. Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén, så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Det visar en ny undersökning från Yougov och HelloFresh. Undersökningen avslöjar också att storfavoriten på påskbuffén är ägghalvor, medan gubbröra hamnar i botten.

Det är snart dags för påskfirande, men med matkostnader som sedan ett år tillbaka ökat med minst 20 procent* och en inflation på 12 procent** får svenskarna anpassa sig. En ny undersökning från Yougov, genomförd på uppdrag av HelloFresh, visar att åtta av tio (81%) kommer göra någon form av förändring med sitt påskfirande.

Förändringen de flesta planerar för, är att köpa billigare mat (19%). Familjer med yngre barn är gruppen som planerar mest för detta, där en tredjedel (31%) uppger det.

– Många har det tufft ekonomiskt just nu och planering inför firanden kräver mycket tankekraft. Förhoppningsvis kan familjer och vänner hjälpas åt med alla moment för att göra påsken till en paus i vardagen och få tid till det som är viktigast – att umgås med varandra, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Förutom att köpa billigare mat, uppger nästintill en femtedel (17%) att de ska försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden bättre. Allra mest planering för att minska utgifterna uppger kvinnorna att dem ska göra (20%) till skillnad från männen (14%).

Andra planerade förändringar är att servera färre rätter (8%), skippa en traditionell påskbuffé (7%) och bjuda in färre gäster (6%).

Svenskarnas favoriter på påskbuffén, inte överens

Trots att många planerar att servera färre rätter och skippa den traditionella buffén, finns det vissa maträtter som bör prioriteras. När svenskarna får välja sin favorit på påskbuffén visar det sig att ägghalvorna är storfavoriten, fyra av tio (40%) uppger det som sin favoriträtt följt av lax (varmrökt, kallrökt, gravad) (34%) samt sill (30%). Jumboplatsen går till gubbröran.

Men det gäller att tänka över vad du serverar beroende på vilka gäster du har. Åldersgrupperna är nämligen inte helt överens om vad den bästa maträtten på påskbuffén är. Personer i åldrarna 18-29 har köttbullar (43%) som favorit medan åldersgruppen 60+ uppskattar sillen (45%) mest.

Svenskarnas favoriter på påskbuffén:

 1. Ägghalvor (40%)
 2. Lax (varmrökt, kallrökt, gravad) (34%)
 3. Sill (30 %)
 4. Köttbullar (27 %)
 5. Janssons frestelse (26 %)
 6. Potatis (22%)
 7. Räkor 18%)
 8. Prinskorv 17%)
 9. Skagenröra (17%)
 10. Lammstek (15%)
   

Nannas tre tips inför påskbuffén

 1. Beräkna påskbufféns portionsmängder
  För att minska matsvinn och hålla i pengarna kan du på ett ungefär räkna med 600-800 gram mat per person. Ett exempel på uppdelning är 150-250 gram av det kalla maträtterna, 375-475 gram av det varma maträtterna och sedan 100-250 g efterrätt.
  .
 2. Vad vill dina gäster egentligen äta?
  Är dina gäster traditionella, och värderar att alla klassiska rätter finns med eller finns det maträtter som få tycker om, kan det vara bra att minska mängden av dessa eller utesluta helt. Kanske vill ni skippa den traditionella påskbuffén helt och äta en mysig brunch eller middag istället. Det går minst lika bra!
  .
 3. Förvandla resterna
  Får du rester kvar efter påskfirandet? Det mest populära påskrätterna, ägg, sill och lax kan kännas omöjliga att laga något nytt och gott på – men det är inte sant. Rester av sill och ägg kan bli nya röror, om du adderar till exempel vispad grädde, majonäs, dill, rödlök och gurka. Perfekt att servera på en bit rostat bröd. Laxen kan du både äta i en fräsch sallad eller göra en krämig laxpasta av.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hello Fresh

You must be logged in to post a comment Login