Åtta av tio unga bor i kommun med bostadsbrist

By on 27 november, 2023
Arkivbild

Åtta av tio unga, hela 77 procent, mellan 19–25 år, bor i en kommun som har ett underskott av bostäder till unga. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, baserat på data från Boverket och SCB.

– Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem, samtidigt som byggandet av nya bostäder störtdyker och den ekonomiska krisen med höga räntor slår hårt mot de med små marginaler, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

En stor majoritet av alla unga, 77 procent mellan 19–25 år, bor i en kommun som uppger sig ha brist på bostäder för unga. I storstadsregionerna är motsvande siffra hela 91 procent. Det visar en ny kartläggning som genomförts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserat på siffror från Boverket och SCB.

– Åtta av tio unga vuxna bor i en kommun med brist på bostäder för unga, vilket är ett kraftigt underbetyg för Sveriges politiker. Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det skärpta amorteringskravet har dessutom slagit extra hårt mot unga, säger Marcus Svanberg.

Totalt uppger 154 av 272 svarande kommuner att de har ett underskott, 109 att de har balans på bostadsmarknaden medan endast 9, relativt små, kommuner har ett överskott av bostäder för unga.

– Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Det är svårt att förstå hur regeringen och bostadsminister Andreas Carlson (KD) tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login