Barn och ungdomar gästar fiolläger i Askersund i helgen

By on 26 januari, 2024
Exteriör Kulturhuset Sjöängen.
Bild: Askersunds kommun

30-tal barn och ungdomar i åldrarna 5-16 år gästar fiolläger, på Kulturhuset Sjöängen i helgen.

Eva Belvelin arbetar som fiollärare på Askersunds Kulturskola och är initiativtagaren till helgens fiolläger. Tillsammans med engagerade föräldrar tar de emot elever från Lerum, Trollhättan, Göteborg, Sigtuna, Stockholm, Bromma och Huddinge.

Eleverna kommer att öva fiol med Eva och föräldrarna ställer upp och lagar mat. Folkets Hus-föreningen kommer även att bjuda på film i Stora salongen och de har tillgång till ungdomsgården och andra salar. Helgen avslutas med en konsert för nära och kära.

– Det här är det roligaste jag vet, att undervisa barn och ungdomar. Fiol är det jag har jobbat med i hela mitt yrkesliv och jag insåg ganska tidigt att jag ville bli fiollärare, säger Eva.

– Jag började spela fiol när alla andra spelade blockflöjt, men jag tyckte det var ganska trist och jag lärde mig knappt något. Men så gick min fiollärare en utbildning i Suzukimetoden och efter det fastnade jag totalt.

Eva har studerat fiol för Shinichi Suzuki, som grundade den så kallade Suzukimetoden. Suzuki kallade själv sin metod för ”modersmålsmetoden”, eftersom pedagogiken är uppbyggd på samma sätt som när ett barn lär sig prata, något som gör att man kan börja undervisningen i mycket tidig ålder. Hon är också utbildad violinist- och violinpedagog.

Eva är en profil inom musikvärlden och förutom lärarrollen på Askersunds Kulturskola anlitas hon som föreläsare, skriver musik, ger ut böcker och skivor och leder även gruppen Scandinavian Strings.

– Vi har ordnat sådana här fiolläger i flera år nu och det brukar alltid vara populärt. Det kostar inget att delta på lägret, deltagarna betalar bara för maten.

Lägret som hålls på Kulturhuset Sjöängen i Askerund startar i morgon lördag och slutar på söndag.

Kultur | Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login