Basket på viasatsport under fredagen

Av på 8 november, 2013

Basketligan herr bjuder på fyra matcher som fredagsunderhållning. www.viasatsport.se direktsänder toppmatchen Norrköping Dolphins-Sundsvall Dragons med uppkast 19.04 fredag 8 november.

Norrköping Dolphins har inlett säsongen mycket stabilt. Man har visserligen två förluster på åtta matcher, men det är mot obesegrade Borås Basket och tabelltvåan Södertälje Kings. Dessutom var det matcher som Norrköping hade ledningen i en bit in i fjärde perioden.

Norrköping är dessutom 2–1 i matcher i den baltiska ligan och verkar än så länge inte påverkat av att ha ett lag med lite mindre djup än de senaste säsongerna.

Guardparet Adnan Chuk och Edgars Jeromanovs är mycket rutinerat och mycket skickligt på att sätta Norrköping i rätt läge. Landslagscentern Joakim Kjellbom har inlett säsongen inspirerat och snittar cirka 13 poäng, nio returer och tre blockade skott per match.

Tillsammans med tjeckiske centern Jan Tomanec utgör Kjellbom ett starkt insidepar som inte är lätt att match upp. Lägg till mångsidige amerikanen William Walker, Kendrick Brown och Pierre Hampton så har Norrköping en stabil rotation som kan spela på flera olika sätt.

William Walker har klivit fram som Norrköpings bäste poänggörare med cirka 19 poäng per match. Walker gör dessa poäng på många olika sätt och bidrar dessutom med knappt åtta returer per match och kan spela försvar på flera positioner.

Sundsvall vann senast en knallhård match mot Uppsala med 78–76. Att laget har tappat Alex Wesby spelar förstås roll, men islänningarna Jakob Sigurdarson och Hlynur Baeringsson är garanter för kvalitet och attityd.

I Alex Wesbys frånvaro får Tom Lidén en större roll som han tycks helt mogen att ta. Lidén spelar med allt större självförtroende och bidrar med 15 poäng, fyra returer och ovärderlig kampinstinkt per match.

Mikael Lindqvist, mångfaldig landslagsman, är också en spelare som lär få och klara en större roll i Wesbys frånvaro. Nyförvärvet från Norrköping lär snart finna sin roll och bidra ännu mer.

De övriga tre matcherna är ecoÖrebro–LF Basket, Solna Vikings–Borås Basket samt Jämtland Basket–Nässjö Basket.

ecoÖrebro vann en rysare mot Nässjö i förra omgången och tog därmed sin första seger för säsongen. ecoÖrebro har gjort många bra matcher och lär få ytterligare ett lyft i och med segern. Se upp för Ronnie Boggs som dels kom upp med de två avgörande poängen, men också 32 poäng totalt samt fem returer och fyra assist mot Nässjö.

 LF Basket vann också en riktig batalj hemma mot Solna. Det var LF:s andra seger för säsongen och även här lär självförtroendet ha fått en fin knuff. Dessutom är det med stor sannolikhet så att Keith McLeod blir spelklar. LF:s nye amerikan har bland annat 200 NBA-matcher under bältet och bör kunna ge LF extra kraft.

Solna är hårt skadedrabbat, men får ut fantastiskt mycket av sina friska spelare. Mats Levin hostade upp 15 assist mot LF och Jim Nyström vräkte bland annat i 10 treor på 13 försök mot LF.

Hittills obesegrade tabellettan Borås Basket lär inte få någon gratismatch. Samtidigt så har Borås JJ Miller visat en närmast kuslig förmåga att avgöra matcher hittills i år. Borås lille trollkarl sänkte först Södertälje Kings med en trepoängare från mycket långt håll på slutsignalen och fyllde på med de två straffkast som säkrade segern mot Uppsala.

Jämtland fick visserligen en omgång av Norrköping senast, men hade vunnit två raka matcher senast och är säkert redo för den ytterst viktiga hemmamatchen mot Nässjö. Coach Pontus Frivold går relativt hårt på sin startfemma, men har också haft en förmåga att få ut mycket av de spelare som gör kortare inhopp. Jämtland spelar som ett lag i 40 minuter.

Nässjö jagar fortfarande första segern och var mycket nära mot ecoÖrebro häromdagen. Vinst nu så är Nässjö helt med i racet om slutspelsplatserna igen. Alexander Lindqvist fortsätter att spela begåvat och mot ecoÖrebro svarade nye amerikanen Taylor Brown för en monstermatch med 28 poäng, åtta returer, fem steals och fyra assist.

På lördagen blir omgången i Basketligan herr komplett då tabelltvåan Södertälje Kings tar emot tabellsexan Uppsala Basket i Täljehallen. Södertälje kommer från en stark vinst mot österrikiska BC Zepter Vienna i Eurochallenge och verkar vara i utmärkt form.

Uppsala kommer från två tuffa förluster med totalt fem poäng mot Borås och Sundsvall. Uppsala har börjat få tillbaka skadade spelare och närmar sig säkert allt mer det spel man tänkt sig att ha. På papperet ser Uppsala mycket vasst ut och var mångas favorit till SM-titeln inför säsongen. Södertälje–Uppsala lär inte bli en tråkig match.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in