Tänk på att redovisa dricks om inte arbetsgivaren gjort det

By on 29 april, 2024
Arkivbild

Dricks är en skattepliktig ersättning, och den som tar emot dricks ska ta upp ersättningen i deklarationen. Om dricks ges via kontokort eller på annat elektroniskt sätt och arbetsgivaren kontrollerar och beslutar hur dricksen fördelas, betraktas dricksen som utbetalning av lön och då ansvarar arbetsgivaren för skatter och avgifter på beloppet.

Dricks är en frivillig extrabetalning. Om en sådan extrabetalning ges till någon som utfört ett arbete, exempelvis serveringspersonal eller en taxichaufför, är ersättningen skattepliktig för mottagaren och ska tas upp som en tjänsteinkomst i deklarationen. 

– Personen får ersättning för att den utfört ett arbete och ersättningen är därför skattepliktig för betalningsmottagaren. Det spelar ingen roll om dricksen lämnas kontant eller genom ett extra belopp vid betalning med kontokort eller på annat elektroniskt sätt, till exempel med Swish, säger Pia Blank Thörnroos. 

Om personalen själva tar hand om dricksen och fördelar den utan arbetsgivarens inblandning, ska personen som fått del av dricksen redovisa ersättningen i sin inkomstdeklaration 

Om arbetsgivaren handhar dricksen och sedan fördelar den till de anställda anses ersättningen ha kommit från arbetsgivaren, inte från kunden. Dricksen är då en inkomst för företaget och betraktas som lön med skatteavdrag och arbetsgivaravgift när den fördelas till de anställda.

– Det som är avgörande om det är en skattepliktig ersättning eller inte, är om den som får ersättningen har utfört ett arbete åt den som ger ersättningen, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Skatteverket

You must be logged in to post a comment Login