Bostadsrättspriserna tar fart efter pandemin

By on 7 november, 2021
Under oktober steg bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent, medan villapriserna för tredje månaden i rad ligger still. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under oktober steg bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent, medan villapriserna för tredje månaden i rad ligger still

– Att bostadsrättspriserna börjar ta fart igen bevisar att svenskarna nu återgår till mer normala konsumtionsmönster, jämfört med den kraftiga efterfrågan på villor under pandemin. Vi räknar med fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden ända fram till årsskiftet men mer stabil prisutveckling fortsättningsvis, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent och på årsbasis har de nu ökat med 7 procent. Allra mest har bostadsrättspriserna stigit i Jämtlands län, med en ökning på hela 21 procent under det senaste året.

– Oroliga börser, stigande konsumentpriser och osäkerhet kring eventuella räntehöjningar är faktorer som bidragit till en mer försiktig hållning hos landets bostadsköpare. Det kan under hösten leda till att försäljningar tar något längre tid jämfört med i våras, även om många fortfarande är intresserad av att flytta till något större, säger Marcus Svanberg.

Trots att villapriserna varit oförändrade i landet de senaste tre månaderna har de ökat med 15 procent det senaste året. På Gotland har villapriserna stigit med 22 procent under året, vilket är mest i landet.

– Unga och ensamstående, som redan före pandemin hade svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, drabbas hårdast av höga bostadspriser och kommande räntehöjningar. Pandemin borde ha setts som ett utmärkt tillfälle att skapa ett permanent undantag inom regelverket för amorteringar för dessa grupper. Tiden börjar nu bli knapp för regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) att lösa problemet innan kommande val, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter % Villor % Fritidshus %
Jämtlands län +21% Gotlands län +22% Jämtlands län +29%
Västerbottens län +17% Västerbottens län +21% Skåne län +29%
Kalmar län +15% Värmlands län +18% Östergötlands län +26%

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login