Chattbotar kan lindra psykisk ohälsa enligt ny studie

By on 26 december, 2022
Arkivbild

En ny studie visar att chattbotar för mental hälsa kan få människor med depression att må bättre på ett effektivt sätt. Studien, som genomfördes vid universitetet i Oxford, visade att människor som använde chattbotar för att diskutera sin depression upplevde en signifikant förbättring av sina symtom jämfört med de som inte gjorde det.

Chattbotarna fungerade som en form av stöd och coachning, och hjälpte deltagarna att hantera sin depression genom att ge råd och tips för hur man kan må bättre. Många upplevde att de kände sig mindre ensamma och att de hade någon att prata med när de behövde det.

Kan vara alternativ till personer i fattiga delar av världen

”Dessa resultat är viktiga eftersom depression är en allt vanligare sjukdom och det kan vara svårt att få tillgång till psykologisk hjälp i vissa delar av världen.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri. ”Chattbotar kan därför vara ett bra alternativ för att ge människor med depression den stöd och hjälp de behöver.” fortsätter David Grönte.

Det är viktigt att poängtera att chattbotar inte kan ersätta professionell hjälp och behandling av en läkare eller psykolog. De kan dock fungera som ett komplement och ge ytterligare stöd för att hjälpa människor att hantera sin depression på ett bättre sätt.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login