Covid-19-prover från Örebro börjar nu analyseras i Tyskland

Av på 17 december, 2020
Arkivbild

Region Örebro län skickar sedan den 16 december den största delen av de prover som beställs via 1177.se för påvisning av SARS-CoV-2 till Eurofins laboratorium i Ebersberg utanför München i södra Tyskland.

Eurofins har ett avtal med Folkhälsomyndigheten om att kunna utföra mer än 50 000 tester per dag åt Sverige och vi har nu anslutit oss till det avtalet för att få möjlighet till en mycket hög analyskapacitet, säger Martin Sundqvist, överläkare vid Laboratoriemedicinska klinikens enhet för Klinisk Mikrobiologi.

– Eurofins har ordnat en mycket bra logistiklösning som gör att vi kan skicka prover sex dagar i veckan som sedan flygs ner till Tyskland. Vi räknar med att svarstiderna blir oförändrade jämfört med idag.

I och med att prover nu skickas till Eurofins så betyder det att samarbetet med ABC-labs i Stockholm (som har varit begränsat till 500 prover om dagen) kommer att avslutas men samarbetet med SVA i Uppsala fortsätter.

Vi påminner om att det är viktigt att alla med symtom på covid-19 eller som är uppmanade av vården i samband med smittspårning beställer tid för provtagning via 1177.se, säger Martin Sundqvist.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in