Dags för urpremiär i Lindesberg på Cederborghs komedi från 1816

Av på 22 juni, 2021

Tisdag 29 juni är det urpremiär i Lindesberg på ”Riddare-Kandidaten” – en komedi av Fredrik Cederborgh som skrevs 1816 men aldrig tidigare uppförts. Bergslagens Spektakelteater ger sex utsålda föreställningar i Dalkarlshyttan där Cederborgh bodde på herrgården till sin död 1835.

”Riddare-kandidaten” är en komedi av Fredrik Cederborgh som skrevs 1816 men som aldrig tidigare uppförts. I korthet handlar pjäsen om bränneriinspektoren Bergtupp som går i giftastankar med sin skyddsling Fredrika i den lilla staden W-köping. En sen kväll ankommer kungliga sekreteraren Påfvercretz till Mamsell Modighs gästgiveri och genast ställs allt på ända. En borttappad postväska, en gårdfarihandlare, en sjal och flera hundra riksdaler på avvägar – och genast är komedikarusellen igång!


 

Författaren, publicisten och brukspatronen Fredrik Cederborgh (1784-1835) var en välkänd profil i Lindesberg när tiden begavs.

”Att Cederborghs pjäs ’får komma hem’ och uruppföras i Lindesberg är en stor händelse – äntligen”, säger Stefan Jansson som har jobbat med en bearbetning av denna sedan sin gymnasietid då han skrev ett arbete om just Cederborgh.

Nu har Stefan Jansson och Staffan Blixt gjort en lätt bearbetning av det hela samt lagt till en hel del musik. ”Stycket innehöll redan lite musik och denna har vi med fantastisk hjälp från Svenskt Visarkiv kunnat leta fram. Populära låtar från 1816 ligger inte i var mans mun numera!”

”Tyvärr, eller vad man ska säga, är alla föreställningar helt slutsålda. Längtan efter bra teater i dessa tider känns omättlig. Skoj!!”, meddelar Bergslagens Spektakelteater.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in