De största säkerhetsriskerna med dejtingappar

By on 24 september, 2021

Under 2020 avslöjade Check Point Research flera sårbarheter i dejtingtjänsten OkCupids app och på deras webbplats. OkCupid har över 50 miljoner användare i 110 länder och cyberkriminella kunde få tillgång till och stjäla känslig information samt skicka meddelande utan att användaren kände till det.

Användningen av dejtingappar har ökat under flera år och så även under pandemin. Enligt Statista finns det över 234 miljoner användare över hela världen, en siffra som spås öka till 276,9 miljoner fram till 2024.

Det finns flera säkerhetsrisker med dejtingappar, varav flera kan undvikas genom att göra användarna medvetna om riskerna.

  • Från ”sexting” till ”sextortion”: En risk med att dela lättklädda bilder är självklart att de kan användas som utpressning för ekonomisk vinning. När en användare registrerar sig hos en tjänst sparas mycket personlig information som kan användas vid utpressning.
  • Skadlig kod söker ”partner”: En vanlig metod som används av cyberkriminella är att skapa en attraktiv profil som andra vill matcha med. Profilen kan sedan dela skadliga filer med sina matchningar som då riskerar få skadlig programvara på sina enheter.
  • Falsk romantik: Andra cyberkriminella väcker intresse och förför sina offer för att skapa förtroende. Det finns ofta ett löfte om att ”träffas snart” och offret kan luras att skicka pengar för att resan ska bli av.
  • ID-kapning: Cyberkriminella utnyttjar det faktum att många användare delar mycket personlig information. Informationen används för att skapa falska profiler och personer kan få sin identitet kapad, med allt vad det innebär.
  • Stulna konton: 2016 hackades en dejtingtjänst och data från 32 miljoner användare stals, även från användare som hade avslutat sina medlemskap. Epost, lösenord och annan personlig kontoinformation stals och kunde användas för bland annat nätfiske eller cyberattacker.

– Miljoner människor använder dejtingappar eller webbplatser för att träffa nya vänner eller för att hitta sin livspartner, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef, Check Point Software Technologies. Apparna är mycket praktiska för användarna eftersom de tillåter dem att ta kontakt snabbt, enkelt och var som helst. Men apparna går inte obemärkt förbi för de cyberkriminella som utnyttjar dessa plattformar och den känsliga informationen när de letar efter offer att lura. Använd apparna med försiktighet och var medveten om riskerna, vilket gör det enklare att undvika dem.

Några snabba säkerhetstips:

  • Dela aldrig känslig information med tredje part
  • Ladda inte ner bilder och filer till din enhet
  • Lita inte på vem som helst, använd sunt förnuft och stressa inte fram något
  • Lär dig att avslöja falska konton

Sverige
Örebronyheter

Källa: Check Point Software Technologies

You must be logged in to post a comment Login