Den flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen kommer till Örebro

By on 30 september, 2021
Foto: José Figueroa, från föreställningen Black Rainbow

Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen men den 7 oktober besöker hon Örebro och Hjalmar Bergmanteatern.

De stående ovationerna från dansföreställningen OÜM har knappt hunnit klinga av innan det återigen är dags för Dansscen Örebro att presentera ett gästspel på Hjalmar Bergmanteaterns scen. Virpi Pahkinen Dance Company gästar Örebro med föreställningen Black Rainbow den 7 oktober.

Black Rainbow

Precis som Pahkinens tidigare verk utlovar Black Rainbow mysticism och rituell precision. På ett svart, spegelblankt golv gestaltar fem dansare, däribland Virpi själv, en resa in i kroppen – vackert drabbande med Pahkinens omisskännliga rörelsespråk.

Black Rainbow är en inre resa. En ciceron, som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri. Dansarna kommer från en mängd discipliner och erfarenheter; en hisnande snabb locking-mästare möter en ballerina på tåspets och en yogi som beskriver en barfota meditation i luften. I samspel med Jonas Sjöbloms hypnotiska musik blir Black Rainbow både konkret och gåtfull.

Efter föreställningen blir det publiksamtal med Virpi Pahkinen. Moderator är danspedagog Maria Ahlgren.

Workshop

I samband med föreställningen kommer Virpi Pahkinen erbjuda en kostnadsfri workshop på Kulturkvarteret. Virpi använder sig av sina erfarenheter i yoga och nutida danstekniker och ger sina klasser en personlig prägel. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Anmälan görs till: josiane.saade@orebro.se

Dansscen Örebro

Dansscen Örebro vill väcka intresset för dans och arrangerar dansföreställningar som en del i Dansnät Sverige. Fokus ligger på nyskapande och intressanta föreställningar från hela världen.

Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige hösten 2021, arrangeras med stöd av Kulturrådet samt Region Örebro län/Dans i Örebro län.

Kultur | Örebro Hjalmar Bergman Teatern
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login