Denis Mukwege får Nobels fredspris

Av på 5 oktober, 2018

För sina enastående insatser för våldsutsatta kvinnor får Doktor Denis Mukwege årets fredspris. Redan 2009 släppte Libris förlag boken ”De glömda kvinnornas röst” av journalisten Birger Thureson. Där berättas historier från några av de tiotusentals kvinnor som Dr Mukwege och hans team har fått ge en chans till ett nytt liv på Panzisjukhuset i krigets Kongo.

Vi är stolta och glada över beskedet om att doktor Mukwege får årets Nobelpris, säger Libris tillförordnade VD Lennarth Hambre. Mukweges livsgärning är ett föredöme för oss alla och en stark berättelse om hur en människas övertygelse och vilja kan förändra såväl enskilda liv som nationer.

Tusentals kvinnor utsätts varje år för brutala och tortyrliknande våldtäkter som en del av kriget i Kongo-Kinshasa. För många av dem blir straffet dubbelt när de efter våldtäkten blir utfrysta av sin släkt och betraktade som förorenade av fienden. 

Läkaren Denis Mukwege, grundare och chef för Panzisjukhuset i Bukavu, har blivit de våldtagna kvinnornas röst i världen. Han har vigt sitt liv åt att upprätta dessa kvinnors värdighet, fysiskt och psykiskt. För sitt outtröttliga arbete har han tidigare belönats med både FN:s människorättspris och Olof Palmepriset. Nu är han alltså också årets nobelpristagare.

Författaren Birger Thureson har mött Denis Mukwege och några av de våldtagna kvinnor som idag får hjälp på Panzisjukhuset efter upplevelser av ofattbar ondska. Om de kommer från helvetet, så är det här kanske inte himlen, men någonting ganska nära. För här får de veta att de har ett värde. Att deras liv är värda att rädda och deras framtid kanske inte är alldeles hopplöst mörk.

Boken ”De glömda kvinnornas röst” har sålt slut i flera upplagor. Boken kommer i nytryck och Birger Thureson finns tillgängliggör intervjuer om sina möten med Dr Mukwege och sina många erfarenheter från Panzisjukhuset.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in