Detta vill tech-kandidater att chefen berättar på jobbintervjun

Av på 19 oktober, 2018

Vilka krav och förväntningar har tekniker och ingenjörer på chefer när de söker jobb idag? I en ny rapport från rekryteringsföretaget TNG presenteras ett omfattande statistikunderlag kring arbetssökande inom tech-branschen.

Resultatet visar bland annat att en majoritet bland tech-jobbsökarna är mogna att frångå den traditionella processen och istället söka jobb kompetensbaserat och fördomsfritt. Något som idag, tack vare digitala lösningar, verktyg och omvänd rekryteringsprocess, i allt högre utsträckning är möjligt.

I rapporten framgår exempelvis att 48 % bland ingenjörer och tekniker är positiva till att inte skicka med sitt foto när de söker jobb. 47 % ger tummen upp till anonyma ansökningar, och 53 % söker gärna jobb utan att behöva uppge sin ålder.

78 % vill att chefen berättar om utvecklingsmöjligheter
Den nya rapporten visar även vad jobbsökande ingenjörer och tekniker förväntar sig från den chef som ansvarar för rekryteringen. Det handlar om allt från bemötande under anställningsintervjun till hur mycket återkoppling man förväntar sig under processens gång.

En majoritet, 78 %, av de svarande vill att chefen lyfter frågan om utvecklingsmöjligheter på företaget, medan inte lika många vill höra chefen berätta om sig själv.

Enligt Pär Johansson på TNG Tech ligger resultatet i linje med en tydlig trend i branschen:
Det är intressant att se hur ”mjukare” värden, som utvecklingsmöjligheter och företagskultur, hamnar högt upp på listan. Det ligger i linje med den trend vi själva har noterat, där många framför allt yngre jobbsökande lockas av företag där de inte bara kan utveckla sina tekniska kunskaper, utan även bidra till något större och känna att de gör skillnad.

Topp 8: Detta vill tech-kandidaterna att chefen tar upp på intervjun

TNG frågade tekniker och ingenjörer vad de vill att chefen ska berätta om under anställningsintervjun. De svarande kunde välja mellan flera alternativ. Såhär såg resultatet ut:

  1. Förväntningar på den nyanställda, 93 %
  2. Utvecklingsmöjligheter på företaget, 78 %
  3. Företagspresentation, 73 %
  4. Lön och förmåner, 62 %
  5. Företagskultur, 61 %
  6. Om sig själv, 46 %
  7. Vilka kollegorna är, 44 %
  8. Annat, 2 %

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in