Djurorganisationer tar strid för att stoppa transporten av fem vildfångade elefanter till djurpark i Dubai

By on 12 juni, 2017

Djurens Rätt, Humane Society International, Born Free Foundation och brittiska RSPCA är några av de organisationer som gått samman för att stoppa planerna på att skicka iväg fem unga elefanter på en riskfylld resa från det vilda i Namibia till en djurpark i Dubai.

Namibias regering har gett tillstånd till djurfarmen Eden Wildlife att fånga in och exportera fem unga elefanter till Dubai Safari Park i Förenade Arabemiraten. Miljö- och djurorganisationer från runt om i världen, bland dem svenska Djurens Rätt, fruktar att infångandet av elefanterna från ett liv i det, och den långa transporten, kommer åsamka djuren både fysisk och psykisk skada.

Namibias grannland Zimbabwe har under de senaste åren fångat in flera elefanter som skickas till djurparker i Kina – år 2012 dog tre elefanter under en sådan transport och i december 2016 dog ytterligare en elefant i en transport. Ett annat grannland, Sydafrika, har istället förbjudit exporten av vilda elefanter. En domstol i Sydafrika nekade så sent som i maj en ansökan om att få exportera fem elefanter till just Dubai.

De 35 organisationerna* som gått samman för att hjälpa elefanterna har skickat ett gemensamt brev till det svenska företaget ITTUR Industrier AB*, ägare till Eden Wildlife, och uppmanar dem att omedelbart stoppa infångandet och försäljningen av elefanter i Namibia.

Det öppna brevet går att läsa på http://www.hsi.org/assets/pdfs/joint-letter-to-eden-wildlife-owner.pdf

Som det går att läsa i organisationernas gemensamma brev är elefanter intelligenta, kännande varelser med familjeband som kan sträcka sig över hela livet. Unga elefanter är beroende av deras mödrar och genom sin flock utvecklas de till vuxna elefanter. Tjurkalvar lämnar sin flock vid 12–15-års ålder, honor stannar i flocken hela livet. Att bryta upp dessa band kan åsamka ett trauma för den unga elefanten.

Enligt rapporter kommer Dubai Safari Park att använda elefanterna för elefantridning på djurparken och organisationerna som undertecknat brevet fruktar att den träning som elefanterna kommer att utsättas för kan innebära både fysisk och psykisk misshandel.

Infångandet och transporten av de fem unga elefanterna måste stoppas!

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login