Dystopisk thriller när djuren tar över i klimatkrisens spår

Av på 10 oktober, 2021

Ett nytt virus sveper över jorden och klimateffekterna av den globala uppvärmningen blir allt mer påtagliga. Det är förutsättningarna när den bästsäljande barnboks- och feelgoodförfattaren Hanna Blixt gör spänningsdebut med romanen Glorian, som är den första delen av två i serien När djuren vaknar.

– Med de här två böckerna vill jag problematisera aktuella teman, såsom baksidan med övervakningssamhället och ny teknik. Detta mot en fond av ett jordklot helt ur balans och en värld som står inför enorma utmaningar när extremväder blir det nya normala. När jag började skriva på den här boken hade jag ingen aning om hur aktuell den skulle komma att bli, med tanke på coronaviruset, säger Hanna Blixt.

Glorian är en dystopisk thriller där klimatflyktingarna är många och nationsgränser börjar suddas ut. Samhället präglas av övervakning med hjälp av drönare, mobiltelefoner och en ny produkt som är tänkt att rädda världen.

Boken berättas ur fyra människors perspektiv. Den föräldralösa Annie som åtalas för ett mord hon inte minns att hon begått, Annies vän Walter, uteliggaren Ben och forskaren Caroline.

Under virusutbrottet har människan tvingats ta ett steg tillbaka, vilket har gett plats för djuren att ta sig in i samhällena. Men när livet börjar återgå till det normala vill inte djuren backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt – något som Caroline tror sig veta orsaken till. Men någon vill till varje pris förhindra att sanningen kommer ut.

Sagt om Glorian:

”… en (alltför) aktuell, bra och läsvärd roman som innehåller såväl spänning och dramatik som vänskap och (en gnutta) romantik.”
BTJ, betyg 4 av 5 (Mycket bra)

Uppföljaren Gränden släpps i januari 2022.

Hanna Blixt har en fil.kand. i Medie- och kommunikationsvetenskap men arbetar numera heltid som författare. Tidigare har hon skrivit barn- och ungdomsböcker samt feelgoodserien Leksands-sviten med Glasveranda med sjöutsikt (2020) och Galleriet vid vattnet (2021). Hennes nya serie När djuren vaknar innehåller två delar: Glorian och Gränden. Hanna Blixt bor i Dalarna.

Glorian

Släpps: 11 oktober

Släpps som ljudbok: 20 oktober

Kultur
Örebronyheter

Källa: Historiska Media

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in