Ekonomi | Ökat nyföretagande i januari

Av på 3 februari, 2015

I januari ökade nyföretagandet i landet med 14,1 procent. Under januari nyregistrerades 7 366 företag på Bolagsverket jämfört med 6 455 under samma månad i fjol.

Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Nyregistreringarna ökade kraftigt för alla företagsformer, aktiebolagen med 9,2 procent och antalet enskilda näringsidkare med 34,9 procent.

Under 2014 ökade det totala antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket med tre procent. Den ökande trenden ser ut att fortsätta när vi nu inleder 2015 med en ganska kraftig ökning, både bland aktiebolag och enskilda näringsidkare, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

Handläggningstiderna på Bolagsverket är för närvarande cirka fem arbetsdagar, både för att registrera ett nytt företag och för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag.

Aktuella handläggningstider och tips för snabbare handläggning på Bolagsverket finns under länken ”Våra handläggningstider”.

Statistik om företag och föreningar

Bolagsverket presenterar regelbundet statistik om registrerade företag och föreningar i Sverige. I vår webbtjänst ”Statistik om företag och föreningar” finns uppgifter om såväl nyregistrerade som avslutade företag och föreningar. Statistiken uppdateras i början av varje månad. Du kan själv söka och välja mellan olika företagsformer, geografiska områden och tidsperioder. Du kan även se resultatet presenterat som diagram.

Nyföretagarbarometern
I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över nyföretagandet i Sverige och antalet nyregistrerade företag i alla Sveriges kommuner och län.

Ekonomi
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in