Ellen Andersson kommer till Örebro Konserthus

Av på 19 augusti, 2021

Den 9 December kommer Ellen Andersson till Örebro Konserthus som avslutning på sin höstturné.

När Ellen Andersson släppte sitt andra album ”You Should Have Told Me” i november stämde kritiker över hela Norden upp i gemensamma hyllningskörer. När hon nu presenterar sin 24-konserters höstturné är det som en etablerad artist med en färsk Grammis-nominering och som ett känt namn på jazzscenen. 

Sedan succédebuten 2016 med ”I’ll Be Seeing You” har Ellen Andersson hyllats av såväl recensenter som publik för sitt sätt att göra jazzen till sin egen. Hon har beskrivits som två röster i en – den unga, nyfikna och den äldre, erfarna – en människa med en sällsynt konstnärlig tyngd. Med miljontals streams och hundratals konserter i ryggen åker hon nu på höstturné mellan Köpenhamn i syd och Skellefteå i norr där hon möter publiken på allt mellan konserthus och intima jazzklubbar. 

Hennes senaste album togs emot av en lyrisk kritikerkår. ”Jag häpnar, och hisnar. En av de bästa svenska jazzskivor jag hört” skrev Johan Norberg i Tidningen Vi, och Jan Gradvall konstaterade i DI Weekend att ”så länge det finns artister som Ellen Andersson kommer svensk jazz klara även nästa generationsväxling”. Orkesterjournalens läsare röstade fram skivan som deras favorit till Gyllene Skivan. Grammis-juryn verkade minst lika imponerad och nominerade ”You Should Have Told Me” i kategorin Årets Jazz. 

Den stundande höstturnén präglas av dynamisk bredd och rymmer såväl kvällar med trio som med symfoniorkester. Oavsett sammanhang kan publiken förvänta sig konserter med Ellen Andersson som sömlöst rör sig mellan allvarligt och lekfullt, intimt och storslaget – nutida, fängslande och personligt, med ett stort mått musikalisk integritet och personlighet. 

Om hösten säger Ellen själv: ”Ända sedan vi tog första tonerna i studion har jag längtat efter att få spela den här musiken live – och nu är det äntligen dags att göra något av all längtan! Framförallt ser jag fram emot att få träffa och spela för livs levande publik i höst efter det här året som varit, både med det senaste albumet och med andra spännande saker.”

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Liza B

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in