EM-guld till Tove Alexandersson i knockout-sprinten

By on 16 maj, 2021
Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet Skogssport

Tove Alexandersson gjorde det igen. Nu är hon historisk första Europamästarinna i knockout-sprint.

– En väldigt intensiv dag, säger Tove Alexandersson.

Knockout-sprinten är nykomlingen på orienteringens mästerskapsprogram. Men även denna variant visade sig passa världens bästa orienterare Tove Alexandersson.

Efter ett stabilt kval under fredagen tog sig Alexandersson vidare till dagens kvartsfinal. Väl där ställdes hon mot en annan av de stora förhandsfavoriterna Simona Aebersold, Schweiz.

– Jag höll mig till min plan. Jag märkte ganska tidigt i både kvarts- och semifinalen att jag och Simona var starkare än de andra. Planen var att låta henne sköta jobbet lite grann, och ligga lite bakom. Jag gjorde ett litet misstag i semin, men jag höll ihop det, säger Alexandersson.

I finalen valde Alexandersson också att vara tvåa eller trea under inledningen av loppet, men med några minuters orientering kvar i kuperade Neuchâtels centrala delar petade hon i högsta växeln och kunde hålla undan in i mål:

– Det var inget att spara på, men jag kände inte att det var säkert förrän jag passerade sista kontrollen. Jag vet att det är lätt att göra misstag, men jag tyckte även mot slutet att det var ganska tydliga vägval. Det var antingen höger eller vänster. Jag tog beslut och sedan var det bara att köra. Sen märkte jag alldeles på slutet att jag hade en ganska bra lucka så jag behövde inte pressa det där alldeles, säger Alexandersson som lyckats pricka in toppformen de senaste veckorna.

– Uppenbarligen är jag i väldigt bra form. Och det har varit en väldigt intensiv dag. Det gäller att ha koll på allt som händer. Nu gäller det bara att försöka få i mig mat och återhämta mig för att vara redo till den individuella sprinten i morgon, säger Alexandersson som hade sällskap av Vilma von Krusenstierna i finalen.

Där sprang von Krusenstierna in på femte plats. De övriga medaljerna togs av Simona Aebersold, Schweiz och Andrine Benjaminsen, Norge.

På herrsidan blev det dubbelt Schweiz i toppen; Matthias Kyburz vann före Joey Hadorn. Kasper Fosser, Norge tog bronset.
Tre svenska herrar tog sig vidare till semifinalen; Jerker Lysell, Axel Granqvist och Samuel Pihlström.

Idag avslutas EM i Schweiz med individuell sprint.

NEUCHÂTEL, knockout-sprint

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige 2) Simona Aebersold, Schweiz 3) Andrine Benjaminsen, Norge 4) Natalia Gemperle, Ryssland 5) Vilma von Krusenstierna, Sverige 6) Tereza Janosikova, Tjeckien
Utslagna i semifinalen: Sara Hagström, Lina Strand, Karolin Ohlsson och Hanna Lundberg
Utslagna i kvartsfinalen: Moa Enmark, Lilian Forsgren och Emma Bjessmo.
 
Herrar: 1) Matthias Kyburz, Schweiz 2) Joey Hadorn, Schweiz 3) Kasper Harlem Fosser, Norge 4) Riccardo Rancan, Schweiz 5) Vojtech Kral, Tjeckien 6) Audun Heimdal, Norge
Utslagna i semifinalen: Axel Granqvist, Jerker Lysell och Samuel Pihlström
Utslagna i kvartsfinalen: Jonatan Gustafsson och Max Peter Bejmer.

Sport
Örebronyheter

Källa: Svenska Orienteringsförbundet

You must be logged in to post a comment Login