En tredjedel av svenskarna är konsumtionströtta

Av på 4 oktober, 2018

En tredjedel av svenskarna är konsumtionströtta – 33 procent handlar mindre nyproduktion medan 19 procent handlar mer begagnat.

36 procent av de svarande i en Sifo-undersökning som Tradera låtit genomföra säger att de känner en olust inför att konsumera nyproducerade varor. 19 procent svarar samtidigt att de handlar mer begagnade varor än för två år sedan. Något som även syns på den blomstrande secondhand-marknaden – inte minst på nätet.

I en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Tradera, svarar över en tredjedel (36 %) att de är konsumtionströtta – alltså känner en olust kring att köpa och konsumera nyproducerade varor. Vanligast är det att kvinnor i åldern 18–29 känner sig mätta på att köpa nya varor, liksom män och kvinnor över pensionsåldern.

Samtidigt märks en stark trend vad gäller konsumtionen av begagnade varor. Överlag har det blivit allt vanligare att handla saker second hand. En tredjedel (33 %) av svenskarna handlar mindre nytt idag än för tre år sedan enligt Sifo-undersökningen. Samtidigt vittnar närmare var femte svensk (19 %) att de handlar fler begagnade varor idag än för två år sedan. Denna trend syns även på Tradera där det just nu ligger uppe nästan tremiljoner annonser, vilket är rekord.

Försäljningen på Tradera har ökat från 1,55 miljarder kronor 2016 till 1,7 miljarder kronor 2017. Vi räknar med samma tillväxt även 2018. Jag tror att utvecklingen speglar en tydlig trend i svenskarnas konsumtionsmönster – vi börjar alltmer tänka “Behöver jag verkligen köpa nytt, kanske det finns ett begagnat alternativ?” oavsett om det handlar om kläder, inredning eller teknikprylar, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

4 400 klädesplagg byter garderob – varje dag
Försäljningen av kläder och mode behåller en stabil placering på topplistan över de kategorier som säljer bäst på Tradera. Varje dag byter drygt 4 400 secondhand-plagg garderob via sajten och försäljningen av secondhand-mode har ökat med 34 procent på tre år.

Tittar vi istället på de kategorier som har ökat mest det senaste året hittar vi en uppstickare – datorkomponenter. Försäljningen har ökat med 31 procent på bara ett år och grafikkort, processorer, moderkort och minnen säljer som smör. Även samlarprylar har gjort sig ett namn på Tradera det senaste året.

Pokémonkort är fortfarande den största kategorin, men har minskat med 18 procent i försäljning i år. Tillväxten sker istället inom fotbollskort och NHL-hockeykort som har ökat med 80 respektive 54 procent i försäljning.

Vi ser att intresset för rogivande hobbies som frimärkssamlingar och samlarkort vuxit starkt under senaste året. Jag tror att många tycker det är en skön motvikt till vår stressade, uppkopplade tillvaro, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.


Detta säljs mest på Tradera 2018 (inom parentes, placering i fjol) mätt i antalet sålda artiklar jan-aug 2018 jämfört med samma period 2017

1. Barnkläder (1)

2. Damkläder (2)

3. Leksaker (4)

4. Vinyl (3)

5. Trädgård (5)

6. Keramik & Porslin, Svenskt (7)

7. Herrkläder (6)

8. Samlarbilder (11)

9. Frimärken Sverige (8)

10. DVD-filmer (9)

Kategorierna som har ökat mest 2018 kategorier där antal sålda objekt har ökat mest januari-september 2018 jämfört med samma period 2017

1. Datorkomponenter 31 %

2. Samlarbilder 28 %

3. Figurer 24 %

4. Postala brev, Sverige 24 %

5. Samlardockor 23 %

6. Musikinstrument 19 %

7. Frimärken Tyskland 17 %

8. Blu-ray 17 %

9. Fiske 17 %

10. Antikviteter 9 %

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in