Endast 57 % av de som är simkunniga, tror att de kan simma mer än 200 meter i öppet vatten

By on 31 maj, 2019
Arkivbild.

Nu när sommaren snart är här, så är det många som lockas av att vistas ute i närheten av sjöar och hav, men hur ser det ut med simkunnigheten i Sverige? Företaget YouGov har på uppdrag av Svensk Simidrott genomfört en undersökning som visar att bara 57 % av de vuxna, som är simkunniga, tror att de kan simma mer än 200 meter i sjöar eller hav.

Undersökningen visar att 88 % av Sveriges befolkning, i åldern 18 år och äldre, tror sig vara simkunniga. Av dessa uppskattar dock bara 57 % att de kan simma längre än 200 meter i öppet vatten. Bland de som är 60 år eller äldre, tror enbart 44 % att de skulle klara att simma så långt, trots att de anser sig vara simkunniga.

”Inför sommaren är det oroväckande att så få som är simkunniga, tror att de skulle klara av att simma mer än 200 meter i öppet vatten. Simkunnighet är en färskvara, som bör testas årligen”, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Undersökningen visar även att simkunnigheten är betydligt lägre bland personer med låg inkomst, där 80 % uppger att de är simkunniga, i jämförelse med personer med högre inkomst, där 93 % anser sig vara simkunniga. Svensk Simidrott har en strategiplan som sträcker sig till år 2025, där visionen är Svensk Simidrott i världsklass i ett Sverige där alla kan simma, vilket innebär att vi vill verka för att ge alla samma möjligheter att delta.

Det finns flera orsaker till varför vuxna inte anser sig vara simkunniga. 3 av 10 menar att de inte klarar något av de fyra momenten i simkunnighetsdefinitionen. Att betraktas som simkunnig innebär att du ska kunna falla i vattnet så att huvudet kommer under vattenytan och efter att du tagit dig upp till ytan, kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge på djupt vatten. 11 % anger att det största problemet är att doppa huvudet och 8 % att de behöver öva på att falla i vattnet.

”Grunden i Svensk Simidrotts pedagogik för simundervisning är att du bygger upp en god vattenvana, vilket bland annat innefattar att du ska kunna hoppa i vattnet och doppa huvudet. När du är ordentligt vattenvan, så blir det betydligt lättare att lära sig att simma och ha glädje av att kunna vistas i och i närheten av vatten”, berättar Christina Sandin.

65 % av de som inte är simkunniga undviker trots sina bristfälliga simkunskaper inte att bada och simma. Av de som inte är simkunniga är dock 42 % intresserade av att lära sig att simma. Den vanligaste orsaken till att de ännu inte har lärt sig att simma, är att de tycker att det är pinsamt att lära sig som vuxen.

”Det är väldigt tråkigt om människor som vill lära sig att simma, hindras av att det känns pinsamt. Idag bedriver 75 av våra föreningar runtom i hela landet simundervisning för vuxna och de hjälper drygt 3000 vuxna årligen. Så om du behöver lära dig simma som vuxen, så är du långtifrån ensam!”, förtydligar Christina Sandin.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login