Endast audionomer bör få prova ut hörapparater, kräver HRF

Av på 22 oktober, 2018

Endast legitimerade audionomer bör få prova ut hörapparater. Det anser Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu vill skärpa patientsäkerhetslagen.

”Vi ser en djupt oroande utveckling, där en ny marknad av enklare hörprodukter hotar att undergräva hörselskadades tillgång till seriös hörselvård”, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Nyligen meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att den godkänner marknadsföring av en ny typ av enklare hörapparat, som användaren själv programmerar och ställer in – utan att ha kontakt med hörselvården och utan utprovning av audionom eller annan medicinsk personal.

Beskedet utlöste spekulationer om en liknande utveckling i Sverige. Något som vore förödande för hörselskadade, anser HRF.

Räcker inte med bara hörapparat

– Alla som behöver hörapparater behöver också hörselvård med professionell rehabilitering, konstaterar Mattias Lundekvam. Att få rätt hörapparatanpassning är bara början. Vi behöver också vägledning om hörselstrategier, kommunikationshjälpmedel, tillgänglighet, arbetsplatsanpassning med mera för att klara jobb, studier, familjeliv, fritid med mera genom livets olika skeden. Stödet från en kunnig audionom är livsviktigt.

Vill lagstifta om audionomens roll
Nu vill HRF därför stärka audionomernas och hörselvårdens ställning:

– I dag kan vem som helst sälja och prova ut hörapparater i Sverige. Och i princip vad som helst kan marknadsföras som ”hörapparater”. Det är helt orimligt – en allvarlig brist i lagstiftningen, säger Mattias Lundekvam. Vi vill skärpa patientsäkerhetslagen, så att den slår fast att endast legitimerade audionomer får prova ut hörapparater. De skulle även förhindra att enkla, och ibland hörselskadliga, hörförstärkare marknadsförs under benämningen ”hörapparater”.

1,5 miljoner hörselskadade
Ungefär 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning som påverkar deras vardag. Av dem har cirka 500 000 hörapparater, men ytterligare omkring 250 000-400 000 skulle behöva hörapparater och annan hörselrehabilitering, säger Mattias Lundekvam:

All forskning visar att hörselvård är ett kostnadseffektivt sätt att förebygga ohälsa och se till att hörselskadade kan leva sina liv fullt ut.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in