Experttips om hur du undviker fästingar i midsommar

By on 22 juni, 2017

Vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, finns Sveriges främste expert på borreliainfektion. Inför midsommar, den helg då flest människor blir fästingbitna, kommer han med värdefulla tips hur man kan undvika att bli biten och på så sätt minimera risken att få både borrelia och TBE.

Vi står nu inför midsommar, den helg då flest blir bitna av fästingar vilket kan leda till både borrelia och TBE. Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomen sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Borrelia behandlas med antibiotika, mot sjukdomen finns inget vaccin. Om du inte får behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna.

– Det finns all anledning att undvika att bli fästingbiten. Att till exempel klä sig i långärmade tröjor, långa byxor och att använda gummistövlar om du är ute i naturen är ett tips men kanske inte så kul när solen skiner. Låt tröjan vara nedstoppad innanför linningen och använd mörka kläder för då attraheras inte fästingarna lika lätt, berättar Johan Sanmartin Berglund, professor på BTH.

Många blir dock bitna varje år. Då gäller det att ta bort fästingen och vara uppmärksam på om huden på platsen för fästingbettet rodnar.

– Det är viktigt att poängtera att märket efter bettet inte alls behöver vara ringformat, säger Johan Sanmartin Berglund. Märket kan lika gärna vara oregelbundet format och homogent rodnat. Det viktiga är att misstänka borreliainfektion om man på platsen för ett fästingbett får en hudförändring ett par dagar upp till några veckor efter bettet. Då kan antibiotikabehandling snabbt bota infektionen.

Den som blir biten av en fästing riskerar även att få TBE vilket är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. En tredjedel av de som smittas får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Till skillnad från borrelia kan du dock vaccinera dig mot TBE.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login