Fem tips till dig som ska resa utomlands

By on 6 juli, 2023
Arkivbild

Fem tips till dig som ska resa utomlands med receptbelagd medicin. Många reser utomlands på sommarsemestern, en del behöver ta med sig sin receptbelagda medicin på resan.

Läkemedelsverket ger några råd på vägen.

Fem tips till dig som ska ta med receptbelagd medicin på utlandsresan:

 1. Behåll om möjligt medicinen i originalförpackningen där etiketten med ditt namn och din läkares namn sitter.
  .
 2. Om du loggar in på 1177.se hittar du under rubriken ”Läkemedelstjänster” en lista över de läkemedel du har hämtat ut på recept som kan vara bra att kunna visa upp. Ditt apotek kan också hjälpa dig att ta fram listan.
  .
 3. Se till att du har med dig ett Schengenintyg om du har narkotikaklassade mediciner och reser inom Schengenområdet. De utfärdas av apotek.
  .
 4. Om du reser utanför Schengenområdet – kontakta vid behov ambassaden för det land du ska resa till för information om vilka regler som gäller för narkotikaklassad medicin (till exempel vissa mediciner mot ADHD, smärta, oro, ångest och sömnproblem).
  .
 5. Packa viktig medicin och sjukvårdsartiklar i handbagaget för säkerhets skull. Reglerna för vätskor i säkerhetskontrollen gäller inte för läkemedel. Du får också ta med dig de sprutor du behöver för att kunna ta medicinen.

Hälsa | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login