Finland och Sverige i dialog om beredskapsfrågor

By on 29 april, 2022
Arkivbild

Under fredagen arrangeras ett bilateralt möte mellan finska och svenska myndighetschefer med ansvar för beredskapsfrågor. Mötet är det första i sitt slag och fokus ligger på försörjningsberedskap och cybersäkerhetsfrågor.

Samarbetet för att upprätthålla och utveckla beredskapen är en viktig del av Finlands och Sveriges gemensamma beredskap. Under fredagen träffas ländernas myndighetschefer med ansvar för beredskapsfrågor i Helsingfors. Det är första gången ett sådant möte äger rum. Deltar gör:

  • Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB,
  • Kimmo Kohvakka, räddningsöverdirektör Inrikesministeriet,
  • Axel Hagelstam, direktör för avdelningen för planering och analys, Försörjningsberedskapscentralen,
  • Sauli Pahlman, överdirektör Cybersäkerhetscentret.

– Med anledning av den senaste tidens förändringar i det säkerhetspolitiska läget är det ännu viktigare att Finland och Sverige bedriver ett intensivt, nära och omedelbart samarbete på alla nivåer. De globala utmaningarna mot vår säkerhet är komplexa. Det handlar om förändringarna i vår säkerhetsmiljö men också om klimatförändringarna och det digitaliserade samhällets sårbarheter, säger myndighetscheferna i ett samlat uttalande.

Efter mötet deltar myndighetscheferna i ett offentligt samtal på Hanaholmen med rubriken ”When Crisis Comes – Swedish-Finnish Cooperation in Civil Defence”.

Fördjupat samarbete inom krisberedskap

Avsiktsförklaringen mellan Finland och Sverige om fördjupat samarbete inom krisberedskap, civilt försvar och räddningstjänst, som undertecknades i februari 2021, är nu viktigare än någonsin. Under 2021 har samarbetet utvecklats bland annat när det gäller beredskapsfrågor inom EU och Nato samt gemensamma övningar, statistik och forskning. Ministrarna Morgan Johansson och Krista Mikkonen möttes i mitten av mars i Helsingfors och poängterade vikten av fortsatt tätt arbete länderna emellan.

Samarbetet mellan Finland och Sverige är mångsidigt och intensivt på den politiska nivån, tjänstemännen emellan samt i det operativa arbetet på fältet. Till exempel så samarbetar Finlands och Sveriges räddningstjänster dagligen över landsgränsen i Tornedalen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: MSB

You must be logged in to post a comment Login