Flygresandet fortsatte minska årets andra kvartal

By on 30 juli, 2019
Arkivbild.

Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade med 3,4 procent under årets andra kvartal, det vill säga april, maj och juni. Minskningen beror främst på att färre flyger inrikes.

Jämfört med samma period 2018 så minskade antalet inrikes passagerare på de svenska flygplatserna 2019 med 10, 9 procent. Förra året var antalet inrikespassagerare för perioden drygt 2 miljoner, jämfört med 1, 8 miljoner i år.

Minskningen av utrikespassagerare minskade med 1, 6 procent, från 8 569 000 till 8 434 000.

– Inrikesflygets nedgång fortsätter, vilket har sin förklaring i framförallt SAS flygstrejk, men också att allt färre väljer att resa med flyg inrikes. Utrikestrafiken har dämpats något, säger Jean-Marie Skoglund som är flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

11 av de 38 flygplatser med linjefart och chartertrafik uppvisar en ökning medan resterande uppvisar en nedgång i trafiken under andra kvartalet. Av de 11 flygplatserna där trafiken ökat är samtliga icke-statliga flygplatser.

– En förklaring till detta är Nextjets konkurs i maj förra året som påverkade passagerarutvecklingen negativt för andra kvartalet 2018 för många icke statliga flygplatser, inte minst för flygplatser med upphandlad flygtrafik. Det är därför flygplatserna med upphandlad flygtrafik visar en markant ökning under andra kvartalet jämfört med samma period förra året, säger Jean-Marie Skoglund.

Det är stora variationer i passagerarutvecklingen mellan flygplatserna
På endast 11 av de 38 trafikflygplatserna var antalet passagerare fler jämfört med samma period 2018.

Den största relativa passagerarökningen uppvisade Arvidsjaur flygplats med en volymökning på 129 procent, något som kan förklaras med att det inte förekom någon flygtrafik till Stockholm-Arlanda under stor del av andra kvartalet förra året i samband med Nextjets konkurs.

Flygplatser med upphandlad flygtrafik har den största ökningen under andra kvartalet. Förutom Arvidsjaur uppvisar Wilhelmina + 92,7 procent, Kramfors/Sollefteå +87,2 procent, Gällivare +75,6 procent, Lycksele +77,6 procent och Hemavan/Tärnaby +38,1 procent.

Mora/Siljan flygplats har den största minskningen. Det beror på att linjefart till Stockholm upphörde i mars 2018.. Skellefteå flygplats har minskat med närmare 37 procent, vilket är en kombination av SAS-strejken och att Norwegian lämnade linjen Skellefteå-Arlanda i början av året.

Bland Stockholmflygplatserna uppvisar Skavsta och Västerås en ökning, medan Arlanda och Bromma minskar. Arlanda fortsätter att tappa passagerare under andra kvartalet med 5,6 procent, vilket kan förklaras med bl.a. SAS-strejken. I ett nordiskt perspektiv är Arlandas passagerarutveckling den näst största minskningen för perioden januari till juni i år med 4,8 procent. Kastrup uppvisar en minskning med -0,1 procent, Oslo +0,4 procent, Reykjavik -20,3 procent och Helsingfors +5 procent.

Spanien hade flest passagerare från svenska flygplatser. Drygt en miljon passagerare flög mellan Sverige och Spanien under årets andra kvartal. Frankrike hade den största ökningen 15,7 procent medan flygtrafiken på Danmark minskade med 13,9 procent.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login