Flyktingguide ska guida ukrainska flyktingar

By on 17 januari, 2023
Arkivbild

Flyktingguide ska guida ukrainska flyktingar rätt i samhället. Under förra året fick Örebro kommun i uppdrag att bosätta flyktingar från Ukraina som anvisats till kommunen, nu har en flyktingguide som ska guida ukrainarna i deras nya hemkommun anställts.

Flyktingguidens är uppdrag är att stötta och guida personer som flytt från Ukraina och som nu bor i Örebro kommun i deras nya hemkommun. Detta kommer bland annat ske genom uppsökande verksamhet där flyktingguiden kommer träffa samtliga ukrainare.

Det kommer även startas ett mentorprogram under våren där målet är att alla ukrainare ska erbjudas en personlig mentor. Mentorprogrammet sker i samarbete med Örebro rödakorskrets.

Tjänsten finansieras av Länsstyrelsen Örebro län.

Örebro kommun har bosatt 350 flyktingar från Ukraina

Sveriges kommuner fick förra året i uppdrag att bosätta ukrainska flyktingar. Örebro kommun har nu ordnat bostäder till de flyktingar som anvisats till kommunen av Migrationsverket. Hittills har kommunen bosatt 350 flyktingar.

– Nu när vi har klarat av vårt primära uppdrag att bosätta dessa flyktingar känns det bra att kunna ta nästa steg att guida dem rätt i det svenska samhället, säger Stefan Ask, biträdande förvaltningsdirektör, Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Flyktingguiden stöttar i vardagen

Som ny i Sverige behöver du bland annat ha kunskap om vart du vänder dig när du blir sjuk, har frågor om barnens skolgång eller behöver veta mer om arbetsmarknaden. Flyktingguiden ska guida flyktingar från Ukraina rätt i dessa frågor.

– Jag är oerhört glad över att ha fått det här uppdraget och ser fram emot att få göra skillnad för dem som lämnat allt. Min ambition är att skapa en trygg start, en stabil grund och individuell vägledning för att de ukrainare som kommit till vår kommun ska få de bästa möjligheterna att skapa sin egen framtid, säger Marie Magnusson, Örebro kommuns flyktingguide.

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login