Folsyra kan minska självmordsrisken hos kvinnor

By on 31 januari, 2023
Arkivbild

En ny studie från Taiwan visar att kvinnor som tar folsyra kan ha en lägre risk för att begå självmord, B-vitaminet folsyra är viktigt för att bilda röda blodkroppar och för att kroppen ska kunna använda järn.

Studien, som publicerades i tidsskriften JAMA Psychiatry, visade att kvinnor som tog folsyra hade en 20% lägre risk för självmord jämfört med kvinnor som inte tog det.

Forskarna undersökte data från över 36 000 kvinnor i Taiwan och kunde se att kvinnor som tog folsyra hade en klart lägre risk för självmord. Denna skillnad var särskilt tydlig hos kvinnor som hade en historia av depression eller ångest.

Folsyra behövs för att bilda serotonin

Folsyra är viktigt för att bilda serotonin, en viktig kemisk signalmolekyl i hjärnan som är kopplad till humör och mental hälsa. Denna nya studie lägger till ytterligare bevis för att folsyra kan ha en positiv effekt på mental hälsa.

”Det är viktigt att notera att denna studie bara visar ett samband mellan folsyra och lägre självmordsrisk, och det är inte klart om folsyra verkligen orsakar denna minskning av risken. Mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat och för att förstå exakt hur folsyra påverkar mental hälsa.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

”Således är det viktigt att ta folsyra under graviditeten för att undvika neuralrörsdefekt men det kan även vara viktigt för att förebygga självmord hos kvinnor med depression eller ångest. Man måste också ta hänsyn till andra faktorer som kan påverka självmordsrisken, som sociala förhållanden, ekonomiska förhållanden och tillgång till vård.”, fortsätter David Grönte.

Hälsa | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa Psykiatrispecialisterna
Källa – jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2796907

You must be logged in to post a comment Login