Författarkväll i Svalbo med Martin Dyfverman om sin anfader

Av på 9 oktober, 2021
Martin Dyfverman har skrivit boken ”En atelier i snö” om sin anfader Carl Johan Dyfverman.

Söndag 17 oktober kl 19.00 gästas Svalbo av Martin Dyfverman som har skrivit en bok om sin anfader Carl Johan Dyfverman – en av de största skulptörerna i Sverige i slutet på 1800-talet. Kommande författarkvällar på Svalbo: Anna-Karin Palm 31 oktober och Kristina Sandberg 21 november.

Martin Dyfverman är journalist och har arbetat på Sveriges Radio som kulturreporter i många år. Om ni inte känner igen hans ansikte känner ni med stor sannolikhet igen hans röst, i synnerhet om ni brukar lyssna på P1. Martin har nu skrivit ”En atelier i snö” – en bok om sin anfader Carl Johan Dyfverman som var en av de allra största skulptörerna i Sverige i slutet på 1800-talet. Ett fascinerande livsverk som Martin presenterar i ord och bild på denna författarkväll i Svalbo.

Om ”En atelier i snö” av Martin Dyfverman

Vem var skulptören vars kraftiga händer modellerade vackra hedniska gudar, som prydde de nyrikas palatsliknande hus, men också med samma händer realiserade sin egen fromma vision i en mängd altartavlor, som andas frid och gudlig tillit? Samtidigt finns ingenting kvar av den konst som gjorde honom till en dåtida rikskändis, nämligen skulpturerna i snö under fyra bistra vintrar 1888-1891. Idag är han bortglömd, en av de många ”obenämnda” vars konst ändå omger oss i flera av Sveriges största städer. Konst som finns där, bara vi lyfter blicken. Konst som 150 år senare bär sin tids ideal och värderingar, i gips, zink eller lera, i brons eller järn.

Tack vare många års faktainsamling och ofta rent detektivarbete kan för första gången Carl Johan Dyfvermans liv och gärning skildras och vi får i detalj information om mer än 360 verk – många av dem för första gången. Bara i Stockholm kan vi – med hjälp av en karta- vandra mellan 51 olika platser som har rymt, eller fortfarande rymmer, hans verk. En vandring som börjar vid det välkända fyrspannet på Cirkus tak på Djurgården. Många av verken finns på bild i denna rikt illustrerade bok.

Boken är skriven av Martin Dyfverman, sonsonsson till bildhuggaren och kulturjournalist som under många år varit verksam vid Sveriges Radio och tidigare skrivit en bok om den första TV-teatern.

Kultur | Örebro län Svalbo
Örebronyheter

Källa LindeKultur
Begränsat antal platser (25 personer) på denna författarkväll med förhandsbokning 0705663560 eller mail svalbokeramik@gmail.com. Inträde 250 kr inklusive fika.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in