Försäkringskassan bryter mot lagen

By on 4 januari, 2023
Arkivbild

Försäkringskassan bryter mot lagen och svenska politiker tittar nöjt på. Ja precis det anser RBU (riksförbundet för rörelsehindrade barn & ungdomar).

Försäkringskassan bryter mot lagen och svenska politiker tittar nöjt på medan barnfamiljer lider utan det stöd man har laglig rätt till.

2015 gav dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S) tydliga direktiv via ett regleringsbrev till Försäkringskassan att spara in pengar på assistansersättningen.

Vilket man gjorde med besked. Från dess fram till dags dato har Försäkringskassan gjort allt i sin makt att hitta vägar för att försvåra för barn med funktionsnedsättningar att få det stöd man har laglig rätt till. 

Rätten till personlig assistans är den insatsen där just barn mellan 0–14 år fått ta den hårdaste smällen. 

Försäkringskassan har tolkat om gamla domar, nonchalerat läkarintyg och gjort helt egna bedömningar utan något som helst vett i besluten. Ytterligare en följd av detta är att även kommunerna använder samma skoningslösa sätt att hantera funktionsnedsatta barn.

RBU har ända sedan 2016 påtalat för politiker att regleringsbreven till Försäkringskassan måste förändras. Ingenting hände under Socialdemokraternas mandatperiod. Det fanns därför ett visst hopp när det blev ett regeringsskifte nu i höstas då Kd, L och Sd under flera år visat att man förstår situationen och att en förändring är nödvändig. 

Men besvikelsen blev oerhört stor nu när det nya regleringsbrevet för 2023 har kommit. Ingen antydan till ny styrning finns i brevet. Det har gått så långt att föräldrarna är rädda för den myndighet som ska finnas som ett stöd till medborgarna.

– Jag får ständigt information till mig från RBU:s medlemmar att rädslan från Försäkringskassan är stor, säger förbundsordförande Johan Klinthammar. 

– Man vågar inte på något sätt visa om ens egna barn gjort de minsta lilla framsteg av rädsla för att Försäkringskassan tar del av det och på så vis ger avslag trots att framstegen inte har någon betydelse för barnets möjligheter till ett likvärdigt liv. 

Med de nya lagändringarna, som börjar gälla den 1 januari 2023, menar man att processen för att få personlig assistans kommer underlättas. 

– Lagändringarna är bra men om inte attityden och inställningen från Försäkringskassan förändras så kommer myndigheten att fortsätta leta anledningar till att avslå ansökningar. Det finns alldeles för mycket tolkningsutrymme i de nya lagarna och det är precis det Försäkringskassan vill, menar Johan Klinthammar.

Slutsatsen blir då att barn med funktionsnedsättning och deras familjer inte har något värde för politiker, oavsett parti. Ingen skulle någonsin erkänna det men det är alltför tydligt nu, inom svensk politik är funktionsnedsatta andra klassens medborgare.

Sverige
Örebronyheter

Källa Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar

You must be logged in to post a comment Login