Första boken med bredd om trans

By on 1 augusti, 2023
– I första hand riktar sig boken till yrkesverksamma, men även transpersoner själva är tilltänkta läsare, inte minst kapitlet om självhjälp, säger Matilda Wurm.
Foto: Maria Elisson

Första boken med bredd om trans, det finns mycket okunskap.

– Det finns mycket okunskap om transpersoner och om relaterade områden som könsbekräftande vård, säger Matilda Wurm, forskare i socialt arbete.

Hon är en av redaktörerna och medförfattare i boken Trans – den första handboken på svenska om trans som samlar fakta, forskning och klinisk erfarenhet och vänder sig till en bred målgrupp.

–  I första hand riktar sig boken till yrkesverksamma, men även transpersoner själva är tilltänkta läsare, inte minst kapitlet om självhjälp. Det kan behövas för att transpersoner som grupp upplever en stor utsatthet som kan påverka hur de mår, säger Matilda Wurm.

Bokens kombinationen av fakta och klinisk erfarenhet ger en bredd. Tidigare har det funnits böcker på engelska, men förutsättningarna i samhället och inom vården i USA och Sverige skiljer sig mycket åt konstaterar Matilda Wurm.

I media och samhället i stort finns många missuppfattningar om transpersoner.

– I en debattartikel för några år sedan använde skribenten ”könsstympning” om könsbekräftande vård. Det har också funnits påståenden att transpersoner vill bli heterosexuella. Det är ett märkligt påstående eftersom många identifierar sig som queer, bisexuella eller homosexuella, säger Matilda Wurm.

Råd till psykologer om bemötande

Okunskap leder till att transpersoner utsätts och ifrågasätts när de möter yrkesverksamma, till exempel inom vården. Ett kapitel i ”Trans” tar upp råd till bland andra psykologer om bemötande. Matilda Wurm är själv psykolog och kan se en utveckling i synen på transpersoner sedan hon tog examen för över tio sedan.

– Det har hänt jättemycket och över lag har kunskapen ökat. Men det kan fortsatt finnas en osäkerhet hos psykologer och en överfokusering på att personen är trans, exempelvis som att problem som sömnproblem, i första hand förklaras med att personen är trans.

– Det kan också bli tyst i mötet för att den yrkesverksamme är rädd att göra fel. Här kan boken vara en hjälp, säger Matilda Wurm.

Förutom psykologer och transpersoner är läkare, sjuksköterskor, och journalister några andra målgrupper, men även föräldrar.

Få som ångrar sig

Ett kapitel i ”Trans” handlar om ånger.

– Det är få som ångrar en könskorrigerande operation eller ett juridiskt könsbyte visar studier. För en del blev utfallet av operationen inte som de tänkt sig. Ett annat skäl kan vara att ångra att inte vara kvar i sitt tilldelade kön därför att konsekvenserna att leva som det kön man känner sig som blir för stora, till exempel att man förlorar sin familj.  

Boken tar också upp feminister som är emot transpersoner.

– Det är lite ledsamt med tanke på att det handlar om lika rättigheter, så det borde i stället gå att kroka arm.

Matilda Wurm leder idag ett forskningsprojekt om minoritetsglädje och minoritetsstress bland transpersoner och deltar i en annan studie om minoritetsstress i arbetslivet. Hon var också redaktör och medförfattare i antologin HBTQ+ som kom ut 2017.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text och foto: Maria Elisson

You must be logged in to post a comment Login