Fortum bygger säkrare elnät för svanar och fjädrar

Av på 8 januari, 2015

Fortum Distribution bygger en ny elledning till Närkes Kil. Vinnare är dels boende i trakten, men också den stora industrin Suzuki Garphyttan – och traktens svanar.

Sjön Tysslingen utanför Örebro är Sveriges största rastplats för svanar. Tyvärr har svanar under perioder skadats eller omkommit när de flugit in i vårt elnät. Nu bygger vi om elnätet för att komma bort från problemet. Samtidigt skapar vi också en reservledning som ser till att fabriken i Garphyttan får en ännu tryggare elleverans. Suzuki Garphyttan, som tillverkar ståltråd och industrifjädrar, är en av områdets största arbetsgivare och väldigt beroende av en säker elleverans.

– Vi har tittat på en lösning på det här under en längre tid. Det känns riktigt skönt att vi kan få till det så här bra, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums lokalnät på landsbygden.

Projektet innehåller flera delar:

  • Vi bygger en ny ledning på 1,3 kilometer och skapar på så vis en reservmatning för elnätet i Närkes Kil. Arbetet startade i november.
  • Det innebär att vi kan bygga om och isolera den stora regionnätsledningen som går öster om sjön Tysslingen. Planen är att göra det arbetet under sommaren 2015.
  • När vi har byggt om regionnätsledningen är den i princip ”svansäkrad”, och vi minskar risken för att råka ut för strömavbrott till följd av att fåglar flyger in i den.

Läs mer om våra aktuella projekt på fortum.se/sakranat >>

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in