Fotograf Björn Dahlfors ställer ut dubbelt i Nora

Av på 30 juni, 2021

Fotograf Björn Dahlfors (Storå) ställer ut två utställningar i ett på Kom In i Kvarteret Bryggeriet Nora.

Under flera år har Björn Dahlfors samlat bilder från jämtländska Oviksfjällen. Bilderna har resulterat i en bok. Boken är en personlig resa från Storsjöns strand till fjällets topp. Boken är ett berättande i bilder där texterna ramar in hans kärlek till och oro för landskapet och kulturen.

Vem blir du när fågelsången tystnat? Fotografi och poesi.

“Det är svårt att vara människa och vem blir jag när fåglarna slutat sjunga. För varje dag som går blir det mer obekvämt att göra rätt val. Det är lättare att blunda och begrava sig i privatlivet när världen börjar blir oigenkännlig. Att förneka orättvisor, klimatförändringar och massutrotning kanske är bekvämt men ohållbart. Egoismen degraderar människor till kvoter, naturen till resurser och gör jaget större än vi”.

Bildreportage: En vandring vid omlastningscentralen

“Timmerbilarna lägger till vid omlastningscentralen. Timmerbilarna ligger på rad som lastfartyg vid inloppet till Göteborg.Timmerbilarna lossar lasten, en last som slutat producera vårt syre. Timmerbilarna angör och avgår, Bergslagens skogar tystnar.Timmertågen lastas och avgår mot massafabriken. Det som en gång var en skog stämplas och klassificeras. Sågkubb, massaved, bränsle, sågtimmer – men mest massaved. Var finns hållbarheten i kilometerlånga virkestravar.”

Fotograf Björn Dahlfors

“Med kamera och penna försöker jag se världen och översätta den i små begripliga fragment. Nyfikenheten och viljan att berätta är grunden i mitt skapande. Jag vill utforska det som skaver. Från mitt hem mitt i Bergslagens djup odlar jag mitt utanförskap. Som alla före mig och de som kommer efter försöker jag förstå min omvärld, jag lägger ett pussel av tankar, erfarenheter och slutsatser. Grundkonstruktion vår existens skälver men vi lever inte i en omvälvande tid. Hade vi levt i en omvälvande tid hade vi förändrat något, inte som nu, när vi gör allt för att slippa förändras.”

“Bilder ur boken Oviksfjällen” och “Vem blir du när fågelsången tystnat?” visas 9-27 juli med vernissage och boksignering 10 juli kl 11-14.

Kultur | Länet Nora
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in