Friskis trendspaning 2023

By on 23 december, 2022
Friskis Multifys.
Bild: Friskis&Svettis

Det är mycket spännande på gång inom träningsområdet. Rörelsemönster och vanor ändras hela tiden. Men vad är det som gäller nu, vad är på uppgång, vad gillar vi, var tränar vi?

Det här är Friskis trendspaning 2023.

Man har rest runt, man har frågat, man har lyssnat. När Friskis utvecklar träning vill man veta vad människor behöver och vill ha, men också vad de drömmer om. Trendspaningen har blivit ett återkommande inslag för att sammanfatta de influenser som dykt upp under året, i rapporter, på mässor och runt om i världen. Årets trendspaning har sammanställts av Helen Eriksson och Magnus Strömberg, båda träningsutvecklare på Friskis.

Trend ett. Styrketräningen fortsätter att dominera 
Gym-träningen fortsätter framåt som tåget. Man har sagt det förr men är det någonstans man hittar yngre generationer i träningen så är det här. Att “gymma” blir allt mer som att hålla på med vilken idrott som helst. Det tränas mycket och det tränas seriöst.

Trend två. Förändrade beteenden och livsstilsvanor
Man tränar på fler sätt och på fler platser än tidigare. Många väljer att komplettera passen på träningsanläggningen med att träna hemma eller köra några pass utomhus. Man byter och testar nytt. Kör ett pass med kompisgänget, något digitalt, yoga på stället på hörnan och söndagsjogg med lokala löparklubben.  Lättillgängligt och tidseffektivt är ledorden i trenden som varit på gång ett tag och som nu sätter sig på riktigt. Här kan man också räkna in vardagsmotionen. Att cykla till jobbet eller promenera med hunden har blivit en del av en varierad träningsrutin. 

Trend tre. Det-ska-kännas-träning
Den högintensiva träningen med korta pass och hög puls har fått ett uppsving. Men nu med en extra dimension där fokus ligger på inramningen, på showen, på ljud och ljus. Tillsammans i mindre grupp får träningen det där extra trycket som gör upplevelsen komplett.  

Trend fyra. Mer sömlös digital träning
För bara några år sedan kopplade man bort mobil samt ettor och nollor för en stund under träningen. Pulsklocka visst, diverse appar för att logga träningen ja, men inte i någon större utsträckning. Det börjar ändra sig. Digital träning är här på allvar år 2023. När man inte hinner till anläggningen har man den i fickan – puls och gemenskap, när man kan och på dina villkor. Träna med vem som helst när som helst.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa Friskis&Svettis
Läs allt om Friskis träningsnyheter 2023 på webben friskissvettis.se.

You must be logged in to post a comment Login