GAPF vädjar: Rädda Amna Aljuaid – frihetsberövad i Saudiarabien

By on 2 november, 2017
​Amna Aljuaid, 22, är fängslad i Saudiarabien och vädjar om att få hjälp.

Amna Aljuaid, 22 år, har fängslats i Saudiarabien efter två år på flykt undan familj och myndigheter. Hon är försvunnen sedan 15:e oktober. Hennes brott? Att ha rymt från sin familj och förmyndare – för att de misshandlade henne. Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime kräver att den svenska feministiska regeringen markerar mot könsapartheid i Saudiarabien. 

I sociala medier har man den sista veckan kunnat se videor under hashtaggen #saveamna. Videor som Amna Aljuaid från Saudiarabien filmat själv och bett hennes vänner publicera om hon blev fängslad, i hopp om att det skulle hjälpa henne. Något hon befarade skulle hända efter att ha varit kriminaliserad av både familj och myndigheter i under två år. 

Amna Aljuaids berättelse är unik ur två aspekter. Hon är den första kvinna i Saudiarabien som så öppet gått ut och avslöjat hela sin berättelse på sociala medier med sitt ansikte synligt. Hon har på kort tid blivit en hjältinna för feminister i Saudiarabien som själva skulle riskera att bli frihetsberövande om de gjorde detsamma. Berättelsen är också unik därför att Amnas farbror arbetar för regeringen. Ur andra aspekter är Amnas berättelse inte alls unik, då mängder av kvinnor lider på det sätt som Amna gör. Kvinnor som GAPF:s representant kommit i kontakt med via sociala medier.

– Det här är bara ett av otaliga exempel på saudiska flickor och kvinnor som vädjar till omvärlden att se dem och att hjälpa dem. Saudiarabien är förmodligen det land i världen med störst könsapartheid. Kvinnor tvingas leva i total ofrihet med manligt förmyndarskap under hela livet.Svenska insatser under 1960-90-talet var drivande för att få Sydafrika att göra upp med sitt apartheidsystem. Riksorganisationen GAPF kräver att Sveriges feministiska regering under sitt medlemskap i FNs Säkerhetsråd kraftfullt driver frågan om att Saudiarabien ska garantera alla medborgare i landet sina mänskliga fri- och rättigheter, säger Sara Mohammad, grundare och ordförande för Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime. 

GAPF har varit i kontakt med de vänner till Amna som publicerat hennes video på Twitter. Enligt dem har hon befunnit sig på fängelseliknande kvinnoinstitution för kvinnor som blivit misshandlade eller flytt sina förmyndare. Kholoud Bariedah, asylsökande i Tyskland och tidigare fånge på sådan institution, har vittnat om att kvinnor där sitter i isoleringscell och blir piskade, trots att de inte gjort något annat brottsligt än att rymma från övergrepp och misshandel. Kvinnor får inte lämna institutionen om inte familjen godkänner det.

Berättelsen om Amna påminner mycket om den om Dina Ali som med våld och med hjälp av Saudiska diplomater fördes tillbaka av sin familj från sitt försök att söka asyl i Australien, våren 2017. Dina Ali, 28 år, är sedan dess försvunnen.

GAPF menar att problemet i sammanhanget är förmyndarskapet över kvinnor. Lagen gällande att en kvinna inte får lämna landet eller hemmet utan förmyndares godkännande. Lagen som står på förövarens sida och inte på offrets. Det finns i ett sådant samhälle bara två val för en fysiskt eller psykiskt misshandlad kvinna: Frihetsberövande av staten eller frihetsberövande av familjen. Kvinnor är omyndiga och har i juridisk mening ingen makt över sina liv. Ingen ålder finns för när en kvinna blir vuxen. Amnas fall illustrerar ett lagstadgat hedersförtryck och frånvaron av mänskliga rättigheter för kvinnor i Saudiarabien.

Nätverket kring Amna Aljuaid sätter sitt hopp till uppmärksamhet och opinion kring fallet. Bland annat har mail-aktioner till Saudiska ambassader uppmuntrats och rapportering i media. Hon har bland annat omskrivits av NRK, BBC arabic och Aljazeera.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login