Gemensam hjärnkrets för depression, ångest och bipolär sjukdom

By on 18 januari, 2023
Foto: Psykiatrispecialisterna

En ny studie publicerad i tidskriften Nature Communications har visat att det finns en gemensam hjärnkrets som är kopplad till flera psykiatriska tillstånd, inklusive depression, ångest och bipolär sjukdom. Forskarna använde sig av hjärnanalyser för att undersöka hur vissa regioner i hjärnan interagerar med varandra och hittade en krets som var aktiv i samband med dessa olika tillstånd.

Denna gemensamma krets, som kallas den fronto-limbiska kretsen, är belägen i frontalloberna och limbiska systemet i hjärnan och är ansvarig får emotionell reglering och beteende. Studien visade att personer med dessa psykiatriska tillstånd hade en förändrad aktivitet i denna krets jämfört med friska individer.

”Förhoppningsvis kan denna nya kunskap kan leda till bättre behandlingar för psykiatriska tillstånd, eftersom det ger ett gemensamt mål för läkemedel och annan behandling.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping. ”Studien är också ett steg framåt för att förstå de underliggande mekanismerna bakom dessa tillstånd och kan bidra till att bryta ner stigmatiseringen och fördomar om psykiatriska tillstånd.”, fortsätter David Grönte.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login