God grannsämja lockar besökare

By on 22 juni, 2021

Många höjde nog på ögonbrynen när fem grannstäder som normalt sett upplevs som konkurrenter plötsligt marknadsförde varandra under förra sommaren. Men goda grannar blev en succé och när vi nu står inför ännu en svemestersommar, tas tråden upp igen och nu är det 48 timmar hos grannen som gäller.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet från grannsamarbetet förra året. I år ser vi fram emot att trappa upp kampanjen och få tipsa om fler upplevelser som passar under längre besök i våra grannstäder, säger Sanna Rosell, destinationsutvecklare och kommunikatör på Örebrokompaniet.

Linköping marknadsför Norrköping. Karlstad lyfter Örebro. Örebro tipsar om Västerås. Och vice versa i alla kombinationer. Den ovanliga idén när fem städer alla marknadsför varandra väckte uppmärksamhet på många håll. Bland annat lyfte platsmarknadsföringskonsulten Future Place Leadership konceptet ”24 timmar hos grannen” som ett lysande exempel på destinationer som snabbt anpassade sig till situationen under coronapandemin.

Kampanjen gick i sociala medier och responsen blev över förväntan. Intresset för en tur till grannstäderna var ofta fullt i klass med intresset för städernas tips om attraktioner i den egna destinationen.

– Många hotell rapporterade om att antalet besökare från de städer som medverkade i kampanjen ökade under sommaren. Med tanke på hur bra spridning vi fick, både hoppas och tror vi att det var många som tog vår uppmaning om att tillbringa ett dygn hos grannen på orden, berättar Sanna Rosell.

När städerna nu tar upp tråden har konceptet utvidgats. Denna gång är det 48 timmar hos grannen som gäller. Och det finns fler skillnader.

– I år har vi med oss hotellen på ett helt annat sätt än förra gången. Då handlade det mer om att tipsa om platsen. Den här gången har flera hotell tagit fram olika erbjudanden för att göra en tvådagarstur till grannstäderna ännu mer attraktiv, säger Sanna.

Kampanjen drar igång i midsommarveckan och pågår hela sommaren. Och planer finns redan för en fortsättning. 2020 fick planerna på en höstkampanj strykas, då pandemins andra våg slog till. Förhoppningen är att läget 2021 ska vara betydligt mer gynnsamt.

– Intresset för att resa i Sverige har fått en ordentlig skjuts sedan förra året. Mycket tyder på att det kommer att vara stort även när pandemin är över. Mot bakgrund av det finns goda förutsättningar för ett fortsatt samarbete med våra grannar, avslutar Sanna Rosell.

Lokalt
Örebronyheter

Källa Örebrokompaniet

You must be logged in to post a comment Login