Gör din båtsemester helt fri från stress

By on 28 juli, 2022
Se prognos för beläggningen i alla hamnar längs med Sveriges kust.
Bild: Mooringo AB

Gör din båtsemester helt fri från stress, med banbrytande teknik.

– Att komma hem utvilad och fylld med energi inför hösten. Var det svar som toppade listan när vi frågade Sveriges båtägare om deras semester 2022. Ironiskt nog låg samma svar högst upp på listan över de känslor som Svenskarna saknade efter tidigare semesterår.

Mooringo har tittat på de vanligaste orsakerna till vad som gör att båtsemestern inte riktigt blir så rofylld och återhämtande som tänkt.

Kort och gott ladda hem den nya appen ”Mooringo Breeze” den ger dig en prognos på antalet lediga båtplatser längs med hela Sveriges kust.

Mooringo Breeze appen finns där appar finns

Planeringen är halva jobbet, så brukar det låta inför semestern. Trots det, är det just här som många går bet. För att förenkla semestern går det att planera upp och förbereda. Många semesterfirare väljer att följa checklistor på internet eller kompletterar med långa inköpslistor.

Det många missar är att trots timmar av förberedelser och långa listor, så går inte allt att planera. Det är just det oplanerade som ställer till det och skapar den stress som gör att semestern inte blir så återhämtande och rofylld som tänkt.

För att bli mer konkret är det precis detta fenomen våra tips tänkte ta fasta på. Utgångspunkten i tipsen är att vi ska försöka planera för det oförutsägbara.

….

Tips #1 – Lär känna din omgivning både gästhamnar och naturhamnar

Ett av det mest stressfyllda och oförutsägbara momenten under en båtsemester är den oförutsägbara beläggningen i hamnarna längst din rutt, möjligheten att få en ledig båtplats.

Den tidigare lösningen var att boka veckor i förväg för att försäkra dig om att du fick en plats. Vilket drastiskt dragit ner på möjligheten att få till en spontantur när vädret gav sitt gillande.

Alternativet var att du fick leva med stressen att komma fram till en full hamn sent på eftermiddagen/kvällen. Knappast ett rofyllt och återhämtade sätt att spendera sin semester på.

Lösningen

Vår lösning på problemet är att skaffa sig en överblick över de beläggningen i de olika hamnarna längs din rutt. Ta hem appen (Mooringo Breeze -> länk). I appen kan du direkt se beläggningen i både natur-och gästhamnar. Du behöver inte längre boka din båtplats veckor i förväg. Vi menar på att genom Mooringo Appen öppnar vi upp för spontan båtsemester med övernattning. Ska du komma hem återhämtad och fylld med energi är det ett bra sätt att planera för det oförutsägbara.

Tips #2 – Lär känna din din båt

Stressmoment nummer två på listan bland båtägarna är att något på båten slutar fungera och att du saknar möjligheten att själv fixa problemet.

Många båtägare åker ut och litar till fullo på att allt mekaniskt i båten ska fungera.

– Inträffar det något, så ber jag dem fixa det nästa gång vi ligger i hamn, berättar en van båtägare.

Många av problemen uppstår dock ute till havs, i värsta fall kan du inte ta dig till hamn för egen maskin. Exempelvis motorstopp eller olika typer av läckage. Som tur är finns det mängder av videos på hur man startar en motor som dött, kollar täppta bränsleslangar. Att kolla på en video löser inte problemet om du inte förberett dig för det oförutsägbara.

Det som de flesta videos har gemensamt är att det krävs någon form av verktyg för att kunna åtgärda problemen.

Lösningen

Se till att packa en verktygslåda med det vanligaste verktygen såsom skiftnyckel, tändstiftsnyckel och skruvmejslar. Genom att ge dig själv en möjlighet att tackla de oförutsägbara problemen så ger du dig själv förutsättningarna för en rofylld semester.

Tips #3 – Vad gäller ute på havet?

Att få möte med en annan båtägare som inte vet hur reglerna till sjöss tillämpas, kan bli en väldigt oförutsägbar och stressande situation. Inte minst om du vet exakt hur reglerna tillämpas och förutsätter att den andra båtägaren följer reglerna på samma sätt.

För att kunna hantera trafiksituationer till sjöss exempelvis möten med andra båtägare så finns det regler att förhålla sig till på sjöss. Att inte veta hur man ska hantera vissa situationer gör att du med största sannolikhet kommer agera på ett oförutsägbart sätt.

Att lära sig reglerna till sjöss är inte bara hjälper inte bara dig, det hjälper även andra. Det oförutsägbara ligger oftast i hur andra båtförare väljer att tillämpa och tolka de gällande reglerna. När de inte längre agerar på ett förutsägbart sätt och följer reglerna som olyckor uppstår.

Lösning

Sätt av lite tid och gå igenom de vanligaste reglerna för att på så sätt förbereda dig för “nya” situationer. Det finns alltid något nytt att lära sig. När du väl hamnar i en situation där du behöver tillämpa gällande sjöregler kommer du att kunna ta dig an situationen med ett större lugn.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa Mooringo AB

You must be logged in to post a comment Login