Gratis streamingfilm för dyslektiker

By on 25 november, 2021
Simon ser film med sin storebror och mamma medan han lyssnar till den engelska filmen på svenska.

Nu finns det möjlighet för alla ett se streamad film gratis. Ett samarbete mellan Cineasterna, som ägs av FörlagEtt AB, och danska företaget SubReader gör det nu möjligt för alla att se högkvalitativ film gratis med uppläst undertext. Ett samarbete som speciellt gynnar personer med dyslexi eller andra lässvårigheter.

Det beräknas att ungefär en miljon svenskar har en lässvårighet som begränsar deras vardag. Inte minst är detta tydligt när det gäller att se utländska filmer eftersom undertexterna är en stor utmaning för många. I takt med att svenskarnas filmtittande ökar så ökar också ett osynligt utanförskap för de som inte riktigt kan följa med i undertexterna. Detta är något som samarbetet mellan Cineasterna och SubReader hoppas kunna tackla.

Cineasterna är en streamingtjänst tillgänglig via bibliotek runt om i Sverige. Företaget erbjuder över 3000 filmer på 52 olika språk från 82 länder. Genom sitt lånekort kan man gratis låna streamingfilmer och se dem hemma på mobilen, datorn eller TV:n. I dag finns tjänsten Cineasterna i drygt 225 kommuner och når ut till ca 2 miljoner låntagare. Cineasterna har funnits tillgängligt sen 2017 men nu kan också personer med lässvårigheter ta lika stor del av det som andra.

”Vi vill att film ska vara tillgängligt för alla på lika villkor och Cineasterna är den perfekta partnern för oss eftersom deras film just är tillgänglig för alla via biblioteken, även för de som älskar film men inte vill spendera pengar på dyra streamingtjänster”, kommenterar Isabelle Broddén som är marknadschef på SubReader.

SubReader är ett tillgänglighetsverktyg som erbjuder uppläst undertext till filmer och serier. Det gör det möjligt för personer med lässvårigheter att lyssna till undertexterna istället för att läsa dem. Uppläsningen finns tillgänglig på 40+ språk och kan därför användas av både svensktalande och utlandstalande. SubReader fungerar genom en app som gör filmer tillgängligt på ett diskret sätt för dyslektiker, personer med språkstörning eller synnedsättning så att alla kan följa med i film på lika villkor.

”Tack vare SubReader gläds vi åt att öppna vårt filmbibliotek för tittare med lässvårigheter. Vi välkomnar en ny stor och viktig tittargrupp till Cineasterna. En värld av film väntar Er!”, tillägger Christer Andersson som är förlagschef hos Cineasterna.

Upplästa undertexter eller uppläst textremsa, som det också kallas, är en möjlighet för personer med olika typer av lässvårigheter att undgå att behöva läsa undertexterna. Det gör att de kan se filmer på utländska språk precis lika bra som alla andra. Genom SubReaders app kan man söka efter alla filmer hos Cineasterna och enkelt lyssna på undertexterna via hörlurar, utan att störa andra. Det är helt gratis att använda tjänsten Cineasterna och det är också gratis att använda SubReader till alla Cineasternas filmer.

Sverige
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login