Grillning på stranden – detta behöver du tänka på

By on 31 augusti, 2021
Picknick-bag står på filt på stranden.

Finns det något somrigare än en eftermiddag på stranden? Kombinera detta med grillning och du har den perfekta sommaraktiviteten! Men får man verkligen grilla på stranden? I så fall, vilka regler gäller och vad bör man tänka på för att grilla så säkert som möjligt? I denna guide listas allt man behöver veta!

1) Rätt att grilla på stranden om man visar hänsyn

Tack vare allemansrätten har man rätt att vistas i naturen även om det inte är ens egen mark. Men med detta ingår även vissa skyldigheter. I grunden handlar det om att ta ansvar och visa hänsyn och att inte “störa” eller “förstöra” platsen som man vistas på. Man har därför rätt att grilla på stranden förutsatt att man gör det på ett ansvarsfullt sätt (källa: Naturvårdsverket). Detta inkluderar att vidta åtgärder för att grilla säkert samt att kolla upp om särskilda regler gäller vid eldning och grillning på den specifika stranden.

2) Särskilda regler ska respekteras

På vissa stränder kan det finnas särskilda regler som måste följas. Exempel på detta kan vara att grillning endast är tillåtet under vissa tider på dygnet och endast får utföras på specifikt utsatta grillplatser. Det kan också vara förbjudet att ta med sin egen grill och endast tillåtet att grilla på offentliga grillar. Information om detta kan oftast hittas på kommunens hemsida. Här brukar det också gå att hitta kartor över officiella grillplatser.

3) Följ eventuella eldningsförbud

Om det varit mycket torrt en längre period införs ofta eldningsförbud på många platser i Sverige och detta kan även innefatta grillförbud. Information om eldningsförbud hittar man på sin kommuns, länsstyrelses eller räddningstjänst webbplats.

Vid normalt eldningsförbud brukar grillning endast vara tillåtet på villatomter och s.k. iordningsställda grillplatser, dvs. grillplatser som är utformade på ett sätt som gör att där är låg risk för brandspridning. Vid skärpt eldningsförbud är grillning på iordningsställda grillplatser helt förbjudet.

4) Använd sunt förnuft

Sunt förnuft ska alltid föregå även om särskilda regler för grillplatsen skulle saknas. Några exempel på detta: Låt bli att grilla om det det är kraftig vind eftersom vind lätt sprider elden, lämna inte grillen utan bevakning, larma räddningstjänsten om brand uppstår med mera.

5) Välj grillplats med omsorg

För att följa allemansrätten är det viktigt att välja en grillplats med låg brandrisk som inte kan skada mark, djur eller vegetation.

Nedan finns några exempel på saker man ska tänka på:

  • Undvik att grilla på underlag som är väldigt torrt, såsom jord, mossa eller torvmark. Tänk även på att marken blir extra torr när det är mycket sol och värme, det är därför större brandrisk överlag vid varmare temperaturer.
  • Grilla inte direkt på marken.
  • Grilla inte på eller i närheten av sten eller klippor då dessa kan spricka eller gå sönder.
  • Placera grillen på sand och grusmark, detta brukar vara bra underlag att grilla på. Se även till att grillen står på en plan yta.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa Bluegaz

You must be logged in to post a comment Login