Gulliga husdjuret kan bli en dyr historia

By on 8 juni, 2017

Hund, katt eller kanske en minigris? För många svenska familjer är försommaren en tid att skaffa husdjur, men den nya familjemedlemmen kan bli dyrare än väntat. Zmartas nya husdjursindex visar att mat, försäkring, vaccinationer och tillbehör innebär kostnader på tiotusentals kronor. Minigris är ett mer ekonomiskt val är hund, men allra billigast med hänsyn till livslängden är hamstern – som till och med är ett billigare alternativ än guldfisken. 

Ungefär vart tredje svenskt hushåll har ett husdjur, och djuret fyller i många familjer en självklar och viktig roll. Men husdjursköpet kan bli en dyr affär. Den privatekonomiska tjänsten Zmarta har jämfört kostnader för inköp, tillbehör, vaccinationer, försäkring och mat för sju populära husdjur; hund (labrador), katt (huskatt), kanin, minigris, guldfisk, hamster och majsorm.

Zmartas husdjursindex visar att det dyraste djuret, hunden, kan kosta uppåt 20 000 kronor under sitt första levnadsår. Under hela sin livstid kan omkostnaderna för en hund bli hela 85 000 kronor. Det mest prismedvetna valet bland husdjuren i jämförelsen är hamstern, som bara kostar några tusenlappar under hela sin livstid. För den som vill ha ett större fyrfotat djur hemma men inte har råd med hund kan minigrisen, vars totalkostnad är mindre än en fjärdedel av hundens, vara ett bra alternativ.

”Att köpa husdjur är ett stort privatekonomiskt beslut, och det finns anledning att tänka efter innan man bestämmer sig. Förutom inköpspris tillkommer en rad andra utgifter man bör vara medveten om som tillsammans kan innebära en riktigt hög kostnad”, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.

Hunden är det överlägset dyraste husdjuret, även när man tar hänsyn till att den relativt långa livslängden. Bland djur som lever omkring 10 år eller längre är guldfisken undersökningens mest plånbokssmarta husdjur, följt av minigrisen och majsormen.

”Kostnaden är långt ifrån allt i valet av husdjur, men det är en viktig faktor att ta hänsyn till. Förhoppningen är att den här jämförelsen ska bidra till att fler kan hitta ett husdjur att glädjas åt, utan att behöva riskera en utgiftschock”, säger Mattias Hallgrim.

   Livstidskostnad

 1. Hund, 85 525 kr
 2. Katt, 46 555 kr
 3. Majsorm, 27 700 kr 
 4. Minigris, 17 840 kr
 5. Kanin, 15 900 kr
 6. Guldfisk, 8950 kr
 7. Hamster, 3650 kr
  Genomsnittlig årskostnad  

 1. Hund, 7127
 2. Katt, 3103 kr
 3. Kanin, 2271 kr
 4. Minigris, 1784 kr
 5. Majsorm, 1385 kr
 6. Hamster, 1216 kr
 7. Guldfisk, 895 kr

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login